5. Nörolojik Gelişme Geriliği
Erken doğan bebeklerde bazen serebral palsi (beyin felci=Spastik çocuk), zeka özürü, sara veya öğrenme güçlüğü gibi çeşitli nörolojik sorunlara daha sık rastlanır. Doğum ağırlığı ve hamilelik haftası azaldıkça sorun görülme riski artar. Doğum kilosu düştükçe bu risk de ters oranda aratacaktır. Doğum ağırlığı 1000-1500 g olan bebeklerde % 15 kadar olan bu risk, 1000 g’ın altında % 25’e kadar çıkmaktadır. Spastik serebral palsi prematürelerde en sık rastlanan hareket bozukluğu tipidir.
Hamilelikte gelişen enfeksiyonlar, ikiz kardeşin ölümü veya bebeğin oksijensiz kalması, prematürelerde sık görülen beyin kanmaları bebekte beyin hasarı yaratarak ileride spastik serebral palsi gelişimine neden olabilir. Genellikle ilk aylarda belirgin bir bulgu yoktur, çok dikkatli muayene ile erken dönemde şüphelenilse de, gelişimin geri olduğu 1 yaşına doğru iyice netleşir. Ne kadar erken teşhis edilir ve ilk aylarda erken fizik tedaviye başlanırsa sonuçlar da o kadar yüz güldürücü olur.
Zihinsel fonksiyonlar hareket bozukluğunun derecesine göre farklılık gösterir. Ancak çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin % 5‘inde zihinsel gerilik görülebilir. Çocuğun ayrıca eşlik eden işitme ve görme problemi de varsa, var olan potansiyelini yeterince kullanamayacağı için zihinsel gelişimi daha da olumsuz etkilenir. Bu konuda yapılan bazı bilimsel çalışmalar bebeğin ailesinin eğitim, kültürel ve sosyoekonomik durumunun da zihinsel gelişimi etkilediğini göstermektedir.