• BIST 10016.17
  • Altın 3051.083
  • Dolar 35.4289
  • Euro 36.5316
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 14 °C

Prematüre bebeklerde körlük riski

Prematüre bebeklerde körlük riski
Prematüre bebeklerin gözlerinin retinasını etkileyen bir hastalık olan "prematüre retinopatisi"nin çocuğun hayat boyu kör kalmasına neden olabileceği belirtildi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Hüseyin prematüre retinopatisinin prematüre bebeklerin gözlerinin retina, yani ağ tabakasını etkileyen bir hastalık olduğunu kaydederek, ROP kelimesinin İngilizcedeki "Retinopathy Of Prematurity" ifadesindeki kelimelerin ilk harfleriyle oluşturulmuş bir kısaltma olduğunu, Türkçede de bunun kullanıldığını ifade etti.

"TANI PREMATÜRE DOĞUM"

Bu hastalığın prematüre, yani zamanından evvel doğmuş bebeklere özgü bir hastalık olduğunu dile getiren Yetik, "Hastalığın tanısı için olmazsa olmaz şart, prematüre doğmuş olmaktır" dedi.

Bu hastalıkta gözün esas olarak retina tabakasının etkilendiğini de anlatan Yetik, "Ağ tabakası veya gözün görüntüleri algılayan esas sinir tabakası olan retina, anne karnında doğrudan beynin bir uzantısı olarak gelişir" diye konuştu.

Prematüre bebeklerde retina tabakasının damarlarının olgunlaşmasının olumsuz etkilendiğini de dile getiren Yetik, retinanın normal bir şekilde damarlarını geliştirip ağ tabakayı iş yapabilecek yani görme faaliyetini gerçekleştirebilecek hale getirebilirse görmenin başlayabileceğini söyledi.

Yetik, şöyle devam etti: "Prematüre doğan bebeklerin önemli bir kısmı, yardımcı doğum yöntemleri yani tüp bebek yöntemiyle elde edilen zor bebekler. Prematüre doğmuş her bebek doğumdan sonra 28-30 gün geçer geçmez ROP yönünden retina muayenesine alınmalıdır.

ROP muayenesi, özellikli bir muayenedir ve tüm göz hekimi arkadaşlarımızın yaptığı bir muayene değildir. Mutlaka bu alanda deneyimli bir hekim bu muayeneyi yapmalıdır. ROP ciddi bir hastalıktır ve çocuğun her iki gözünün hayat boyu kör kalmasına sebep olabilir.

Hastalık her prematürede gelişmez veya bu hastalığın geliştiği her prematüre kör olmaz ama her prematüre bebek mutlaka bu muayeneye alınmalı ve en azından bir muayenede yoksa sorunun olmadığı söylenmelidir.

Zamanında saptanan gözlerin yüzde 90’ı tedaviyle kurtarılabilir ama tedavi gerektirecek seviyeye gelmiş gözlerin yüzde 10’u tedavilere rağmen kurtarılamaz. Bebek ne kadar erken doğmuşsa sorun o kadar fazla, ne kadar normal zamana yakın doğmuşsa sorun o kadar azdır."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8086 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim