• BIST 9726.81
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 14 °C

Portakal ve balık yiyin!

Portakal ve balık yiyin!
Kadınların kabusu portakal kabuğu, yani selüliti doğru beslenmeyle durdurabilirsiniz! İşe; diyetinize maydanoz, soğan, sarımsak, brokoli ve portakal gibi rahatça bulabileceğiniz besinleri ekleyerek başlayabilirsiniz

Yaklaşan yazla birlikte kadınların korkulu rüyası olan selülite karşı savaş dönemi geldi. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arzu Gökmen; selülit ve beslenmeyle ilgili bilgiler verdi:

Selülit, özellikle kadınlarda görülür. Deri altı yağ hücre grupları aşırı derecede gelişir, kan ve lenfatik dolaşım üzerine baskı yapar. Bu baskı, dolaşımın bozulmasına yol açar. Bozulan dolaşım, deri altı dokularında sıvı birikimine ve bağ dokularının yeterli derecede beslenememesine sebep olur. Sonuç olarak deride çökmeler görülür ve böylece portakal kabuğu görünümü oluşmuş olur.

Ciddi bir problem olan selülit, sadece kilolu kadınlarda görülmez; zayıf veya şişman her kadında görülebilir. Basit bir şişmanlık sorunu değildir, ciddi bir sağlık problemidir. Nedenlerinden ilki hormonal durumdur. Kadınlarda yumurtalardan salgılanan folikül hormonun artışı ve bu hormonun dokularda su tutma özelliği selülite zemin hazırlar.

ANNENİZDE VARSA KORKUN
Diğer bir neden genetiktir, yani annesi selülitli olan bir kadının selülitli olması olağandır. Bir başka neden, dolaşım bozukluğudur. Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Yani selülit, damar yollarında oluşur ve damarları sarar, sıkar. Böylece kan dolaşımı zayıflar ve varisler meydana gelir. Ayrıca kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol hapı kullanımı ve sinirsel gerginlikler de selülite yol açabilir.
Daha çok kadınlarda uyluk, kalçalar, karın derisi yüzeyinde görülür. Sadece diyet tedavisi ya da sadece egzersizle çözülecek bir problem değildir, özel bir tedavi gerektirir.

TEDAVİDE DİYET ÇOK ÖNEMLİ
Selülit tedavisinde uygulanacak diyet tedavisi ile selülitleriniz azalmaz ancak selülit oluşumuna ve ilerlemesine karşı önlem ve destek olunabilir. Diyet tedavisi, selüliti yok etmek için uygulanacak özel tedavinin bir parçasıdır.

Çok küçük ve uygulanması kolay olan önerilerle beslenme düzeninizde birkaç değişiklik yaparak selülitle savaşabilirsiniz. Örneğin; diyetinize maydanoz, soğan, sarımsak, brokoli ve portakal gibi rahatça bulabileceğiniz besinleri ekleyerek selülitle mücadele edebilirsiniz.

Selülit diyetinde yağ depolarını boşaltan, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan bir beslenme programı esas alınır. Ancak diyet ve egzersizin bir bütün olduğu unutulmamalıdır.

SELÜLİTİN OLUŞUM AŞAMALARI
1. Aşama: Çeşitli pozisyonlarda; örneğin yatarken veya ayakta dururken deri düzgündür. Sıkıştırıldığında kıvrımlar oluşur. Selülit gözle görülmez.
2. Aşama: Ayakta dururken veya yatarken deri düzgündür. Ancak deriyi sıkıştırdığınızda selülitleri görebilirsiniz.
3. Aşama: Yatarken deri düz görülür ancak ayağa kalktığınızda selülit görünümü oluşur.
4. Aşama: Artık deriyi sıkıştırmaya gerek yoktur. Her durumda selülit gözlenir.

UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR
Tuz: Vücutta su tutulmasına neden olur ve zararlı atıkların vücuttan uzaklaştırılmasını engeller.
Alkol: Alkol vücutta direkt yağ olarak depolanır ve su kaybına neden olur.
Rafine şeker: Cildi sıkılaştıran kolajen dokuyu yıkarak cildin sarkmasına neden olur.

SAVAŞINIZA YARDIMCI OLACAK ETKİLİ BESİNLER

Su: Bol su içmek, kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar ve vücutta ödem oluşmasını engeller.
Keten tohumu: İçerdiği östrojen ve omega 3 yağ asitleri nedeniyle selülit tedavisinde kullanılır. İçinde bulunan fitoöstrojenler; östrojen gibi davranır ancak östrojenin reseptörlerine bağlanmaz. Bu nedenle kolajen dokunun yıkılmasını önler. Omega 3 yağ asidi içeriğinden dolayı ise kan dolaşımını rahatlatır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6230 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim