TEŞHİS İÇİN BİYOPSİ YAPILMASI ŞART
Kanser tanısı için biyopsi şarttır. Görüntülemede tüm batın bilgisayarlı tomografisi, MR'ı ve gerekirse PET yöntemine başvurulabilir.
Kolon kanserinin tam olarak zamanında değerlendirilmesi için en önemli şartlarlardan biri de tümör ve polipleri ortaya çıkartan endoskopidir.
Kanda tümör belirteçi olan CEA'ya bakılmalıdır. Bu test, erken tanı ve takip için önemlidir. CA-19-9 ve karaciğer testleri de yaptırılmalıdır.
50 YAŞ ÜSTÜNE DİKKAT
Ulusal Kanser Enstitüsü, 50 yaşın üstündekilere yılda bir kez parmakla rektal muayene, dışkıda gizli kan testi önermektedir. Yakınlarında kanser olanlarda ise bu tetkikler 10 yıl öne çekilmelidir.
YENİ İLAÇLARLA BAŞARI ORANI YÜZDE 80'E ÇIKTI
Hastalığın erken evrelerinde, cerrahi müdahale ön plandadır. Cerrahinin sonucuna göre tümörün büyüklüğü, yayılma yapıp yapmadığı, tümörün bağırsak katlarını ne kadar istila ettiğini görmek; tedaviyi yönlendirmek bakımından önemlidir.
Kolon kanserinde yeni bulunan ilaçlarla çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Eğer tümör hastanın vücuduna yayılmış (metastatik) ise karaciğer metastazları uygun vakalarda tam olarak cerrahi yöntem ile çıkartılır. Bu işlem, kemoterapi tedavisi öncesi veya sonrasında yapılarak, hasta kolon kanserinden tamamen kurtulabilir.
Özellikle yeni çıkan anti anjiyo genetik ilaçlar, tümörün büyümesini engelleyerek tedavide büyük bir çığır açmıştır.
Hedefe yönelik yeni ilaçlar her gün artıyor ve hastanın tamamen kurtulması sağlanabiliyor. Cerrahisi, kemoterapisi yapılan hastalarda: üç sene içinde orta ve erken evrelerde temelli kurtulma sayısı yüzde 80'nin üzerine çıkmıştır.