Bireysel spor koçu ve beden eğitimi uzmanı Ayşegül Şahin, 20. yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından ortaya konan egzersiz programı pilatesin, ilk kez, yatan hastalarda ve fizik tedavi merkezlerinde uygulandığını söyledi.
Pilatesin, bedenin dengede tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı destekleyen temel kasların kuvvetlenmesi üzerine çalışılan bir egzersiz programı olduğunu ifade eden Şahin, ''Pilatesin mucize olarak tanıtılması, her derde deva gibi gösterilmesi doğru değil. Popülerlik, insanların spor yapmaları için önemli, ancak etik değerlerin unutulmaması gerekir'' dedi.
Fizik tedavi merkezlerinden spor salonlarına geçiş yapan ve ''tek başına yeterli'' imajı yaratılan pilatesin, yeni bir buluş gibi sunulduğunu belirten Şahin, şunları söyledi:
''1980'li yıllarda şu an pilateste yapılan bacak, kalça, karın, sırt hareketlerinin hepsini yapıyorduk, ama biz onu pilates olarak tanımlamıyorduk, pasif jimnastik diyorduk. Mat (spor minderinin) üzerinde, kendi manuel ağırlığımızla adale gruplarımızı çalıştırıyorduk.
Daha sonraki yıllarda özellikle sakatlıktan sonra antrenman programına katılabilmek için bu harekleri yapıyorduk. Pilateste kullanılan birçok egzersiz ve (bant-top gibi) aletlerin hepsi fizik tedavi merkezlerinde rehabilitasyon için kullanılır. Pilates, şu anda spor merkezlerinde her derde deva olarak sunuluyor, bu iyi bir şey değil.''
''Pilates, iyi bir spor eğitimi almayan ve vücut incelemesi yapılmayan kişilere önerilmesi halinde, istenmeyen sakatlıklara yol açabilir. Çeşitli kurslara, workshoplara giderek, ardından ders, hatta bilgi vermek kötü sonuçlar doğurabilir'' diyen Şahin, şunları kaydetti:
''(Pilates herkes için uygun bir spordur) düşüncesi tamamen yanlış. Aynı şekilde gym ve kardiyoda söylendiği gibi herkes için mutlaka gerekli egzersiz yöntemleri değildir. Pilates ile ilgili yanlış bilgiler var. Örneğin, 'Pilatesi erkekler yapmamalı' diyenler var. Bu yanlış bir açıklama. Pilates nedir ki erkek ve kadın şekli olarak ikiye ayrılabiliyor? Popüler hale gelince mi böyle oldu? Böyle bir şey yok. Kadın-erkek olarak değil, yaşımıza, kilomuza varsa sağlık sorunlarımıza göre hangi sporu yapmamız gerektiği belirlenmeli. Yalnızca pilates değil, her tür sporu yaparken belli bir sıralama lazım. Bu sıralama da bir bebeğin önce emekleyip sonra ayakta durmayı öğrenmesi, ardından yürümesi gibidir.''
Pilates vücuttaki yağ oranını düşürür mü?"
Ayşegül Şahin, pilatesle selülitten kurtulmanın mümkün olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Selülit, yağ hücrelerinin fazla yağı depolaması ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücrelerin genişlemesi, bu yüzden de kan dolaşımının yetersiz kalmasıyla başlar. Organizmadaki birbirini tetikleyen birçok şeyin sonucu oluşan selülitin temelinde fazla yağ var.
Vücuttaki yağın gitmesi için belli nabız aralığına ihtiyaç vardır. Sadece hafta da 2 gün pilates yapan birinin, bir süre sonra nabzı artık normalin üstüne çıkmayacaktır. Vücuttaki yağımızı yakmak için maalesef pilates ve sürülen kremlerden sonuç alamayız. Biz dışardan hiçbir şekilde bunu yakamayız. Ancak kalp, kardiyo egzersiz, yağ yakımı programı yaparsak bunu gerçekleştirebiliriz.''
''Pilates boy uzatmaz, kas boyunu uzatır"
Ayşegül Şahin, pilates sporu ile ilgili sayısız yanlış bilgi arasında ''Pilates boyu uzatıyor'' yanılgısının da yer aldığını belirtti.
Pilateste kas boyunu uzun tutan hareketler mevcut olduğu için, kas boyunu uzun tuttuğunu yani boyu uzatmadığını anlatan Şahin, ''Bu yüzden erkeklerin özellikle yapmasını tavsiye ediyorum. Çünkü özellikle erkekler çok hacimden hoşlandıkları için çok ağır kiloların altına giriyorlar. Bu kaslarına hacim kazandırırken, kas boylarını kısaltıyor. Böylece omuzları öne doğru geliyor, sırtlarında kambur gibi bir duruş oluşuyor. Onların aslında daha çok pilates yapması gerekiyor ki bozulan duruşları, omurgaları düzgün olsun. Bir taraftan hacim yapsınlar, ama bir taraftan da kas boyunu uzun tutmaya çalışsınlar ki vücut duruşları düzgün olsun'' diye konuştu.
Şahin, ''Tek başına, ne pilates, ne GYM, ne kardiyo egzersizleri ne de spor salonlarındaki grup egzersizlerinin yapılması doğrudur. Hepsinin doğru sıralama dahilinde yapılması gerekir'' dedi.
''En önemli şey damar sağlığı"
Hangi sporun yapılacağının, yaş, kilo, sağlık sorunları ve vücutta meydana gelmiş sakatlıklarla şekillendiğini belirten Şahin, şunları söyledi:
''Mesela, sadece pilates yaparak kalbimize egzersiz yaptıramayız. Genç ve sağlıklı kalabilmek için kardiyo egzersizlerine de ihtiyacımız var. Küçücük kalp 12-24 litre arası kan pompalıyor, bütün damarlar açılıyor. Bunu pilates ile başaramayız, çünkü pilates yukarıda belirtiğimiz gibi kas kuvveti ve dengemiz için yapılan çalışmalardır.
Hayatta en önemli şey damar sağlığımız. Genetik olarak ırkımız, damar sağlığı açısından çok sağlam değil. Yaşımız ilerledikçe damarlarımızdan kayıp vermezsek diri kalmayı başarırız. Bunun için de kardio egzersizlerimizi ihmal etmemeliyiz ki damarlarımız canlı kalsın. Onları kapatmamayı başarırsak cildimizin ne denli canlı göründüğüne şaşırırsınız.''
Vücudun önce spor yapmaya elverişli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, aksi takdirde bunun onarılmaz sakatlıklara yol açılabileceğini söyledi.
Şahin, haftada en az 5 gün spor yapılması gerektiğini belirterek, ''Haftada iki gün kardiyo, bir gün pilates, iki gün gym (bütün adale gruplarını) yapmalısınız. Ama bu programların hepsini karma da yapabilirsiniz. Özellikle spora yeni başlayacakların önce bir spor koçunun gözetiminde program oluşturup, neyi nasıl yapacaklarını öğrendikten sonra kendi başlarına yol almaları önem taşıyor. Yoksa ömür boyu ağrı ve sorun yaşatacak bedensel sakatlıklarla karşı karşıya kalabilirler'' diye konuştu.
Pilates ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
Son yılların popüler sporu pilatesin, iyi bir spor eğitimi almayan kişiler tarafından, hemen herkese ''mucize'' gibi önerilmesi halinde istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceği bildirildi.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2976 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- 11:38 - BM: İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler "ölüm tuzağına" dönüştü
- 11:18 - Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
- 11:08 - İsrail'in alıkoyduğu Kemal Advan Hastanesi Müdürü'nün annesi kalp krizinden hayatını kaybetti
- 11:08 - İngiliz milletvekilleri, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını talep ediyor
- 11:03 - İstanbul'daki sağlık kuruluşlarında 2024'te yapılan muayene sayısı 200 milyona dayandı
- 10:53 - KDK, engelli başvurularını hızlı sonuçlandırmak için çalışma yürütüyor
- 10:43 - Medipol'den yutulabilir mide balonlarına ilişkin değerlendirme
- 10:08 - İtalya'nın bir köyünde acil müdahale gerektirecek şekilde hasta olmak yasaklandı
- 09:58 - Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 02:58 - Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı
- 00:33 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda
- 17:33 - TİTCK, bir firmaya ait mide balonu sisteminin uygulanmasını tedbir amaçlı durdurdu
- 16:53 - Şemdinli Kaymakamı Akpınar, sağlık kurumlarını ziyaret etti
- 16:28 - Erzurum Şehir Hastanesi'nde akşam poliklinik hizmeti başladı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- İngiliz milletvekilleri, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını talep ediyor
- Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim