Günümüzde idrar kaçırma sorunu kadınlarda yoğun olarak görülüyor. İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Aka; kadınlarda görülen idrarını tutamama sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.
Normal doğum yapan kadınlarda idrar kaçırma olmazsa olmaz bir durum mu?
Her normal doğum yapanda idrar kaçırma gelişecek demek yanlış! Fakat iri bebek ve zorlu doğum süreçleri, çevredeki kaslarda hasara sebep olabildiğinden, bu riski artırmaktadır.
Sezaryenle doğum yapanlarda da bu sorun görülüyor mu?
Bazı çalışmalarda arada farkın olmadığı belirtilmiş. Fakat işin mekaniği ve olayı geliştiren sebepler düşünülürse, normal doğumlardan sonra bu şikayete daha sık rastlanmaktadır.
CİNSEL İLİŞKİNİN ETKİSİ YOK
Hamilelikte idrar kaçırma normal mi?
32'nci haftadan sonra; büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasına ve gebelikte değişen hormon yapısına bağlı olarak idrar kaçırma şikayetleri görülür. Bu şikayetler, doğumdan sonraki ilk 6 haftada da devam edebilir ama daha sonra düzelir.
Cinsel ilişkinin idrar kaçırmayı artırıcı etkisi var mıdır?
Cinsellik kendi başına idrar kaçırmaya neden olmaz. Fakat birliktelik sırasında idrar kaçıracağını sanan kadın; cinsellikten kaçmaya başlar.
CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR
Sorunu gidermek için ameliyat şart mı?
Öksürme ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırma tipinde cerrahi tedavi faydalı sonuç verir.
Ne zaman ilaç tedavisine başlanır?
Özellikle tuvalete yetişemeyip idrarını kaçıranlarda ilaç tedavisi faydalı olabilir.
Kronik sistit hastaları idrarını kaçırmaktan yakınırlar. Bu durum nasıl düzelir?
Sistit ve idrar yolu enfeksiyonları; mesane duvarındaki kasları uyarıp zamansız kasılmalarına neden olurlar. Bu da 'urge idrar kaçırma' tipidir. Bu durum ilaçla tedavi edilebilir.
İdrar kaçıranlara neler öneriyorsunuz?
Öncelikle kişinin yaşamına devam etmesini sağlayacak önlemler alınmalıdır. Örneğin; idrarı hapseden iç çamaşırları ve pedler ya da idrarı bir torbaya toplayan sistemler bir an önce kullanılmaya başlanmalı.