Bugüne kadar prostattan kalp krizine, spor yeteneğinden saldırganlığa veya doğurganlığa kadar pek çok hastalık ve durum konusunda ``haberci'' olarak gösterilen yüzük parmağının işaret parmağına oranı, bu kez ‘kişilik yapısı' üzerinde araştırma konusu oldu.
ntvmsnbc ve DHA’nın haberine göre, söz konusu araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi´nde yapıldı. Araştırma ekibinden Uzm. Dr. Funda Aksu, “İşaret parmağına göre yüzük parmağı daha uzun olanların analitik düşünme, kararlılık, sorumluluk ve duyarlılık düzeylerinin daha yüksek olduğunu saptadık'' dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Ege Üniversitesi’nde Paramedik (ambulans ve acil bakım teknikeri) Programı´nda okuyan 48 kız, 15 erkek toplam 63 öğrenci üzerinde “Paramediklerde psikolojik değerlendirme ve eldeki 2/4 parmak oranının kişilik yapısı ile ilişkisi'' konulu bir çalışma yapıldı. DEÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı´ndan Uzm. Dr. Funda Aksu´nun başkanlığındaki ekip, paramedik öğrencilerinin yüzük ve işaret parmaklarında ölçüm yaptı, farklılıkları tespit etti. Haliç Üniversitesi´nden Psikolog Arkun Tatar da öğrencilere 5 ayrı test uyguladı. Ekip daha sonra parmak uzunlukları arasındaki oransal farklılıklarla kişilik özellikleriyle ilgili test sonuçlarını değerlendirdi. Uzm. Dr. Aksu, yüzük- işaret parmaklarının hastalık ve durum konularında neden önemli olduğunu ve araştırma sonuçlarını şöyle anlattı:
"PARMAK ORANLARI KİŞİLİKLE BAĞLANTILI"
“Anne karnındayken bazı seks hormonlarına maruz kalınıyor. Bunlardan özellikle testosterona (erkeklik hormonu) maruz kalınması yüzük parmağını etkiliyor. Testosterona maruz kaldığımız zaman yüzük parmağı işaret parmağına göre daha uzun oluyor. Ve bu yetişkinlikte de bu şekilde devam ediyor. Bu oranların anne karnında belirleniyor olması da bizim için bilimsel bir bilgi değeri taşıyor. O nedenle de bunun çeşitli hastalıklara ve durumlara uygulanabilirliğini araştırmaya çalışıyoruz. Daha önce prostat kanseri ile ilgili çalışma yapıldı, ondan önce otistik çocuklarla ilgili çalışma vardı. Özellikle yüzük parmağının uzunluğunun, başka hastalıklarla da ilgisi olduğu bulundu. Bizim çıkış noktamız otistik çocuklarla yapılan çalışmadan dolayı oldu. Yani parmak oranlarının kişilikle de bağlantılı olabileceğini düşündük.
"İŞE ALINMA KRİTERİ OLABİLİR"
Aslında dünyada bu konuda yapılmış çalışmalar var ama bizim çalışmamızdan tamamen farklı. Çalışmamız, alanında ilk ve tek olma özelliğini de taşıyor. Çalışmamızda yüzük parmağı işaret parmağından daha uzun olan bireylerde analitik düşünme, sorumluluk, daha çabuk karar verebilme, duyarlılık gibi özelliklerin daha fazla olduğunu saptadık.
Yüzük parmağı işaret parmağından uzunsa o kişi daha çabuk karar verebilen, daha sorumluluk almaya yatkın, daha analitik düşünebilen bir birey özelliği gösteriyor. Yüzde 80 oranında bunu kanıtladık. Bu konuda keskin olmak yanlış olabilir ama şunu söyleyebiliriz ki; yüzük parmağının bu tür yetilerle ilişkili olması özellikle kritik kararlar alması gereken mesleklerde bizim çalışma yaptığımız paramedikler gibi bu kişilerin işe alınmalarında belirleyici bir değeri olabileceğini düşündürtüyor bize. Bu çalışmanın işe alınma kriterlerine yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.''
PİLOT, İTFAİYE VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ÖNEMLİ OLABİLİR
Çalışma grubunda yer alan DEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu´ndan Yrd. Doç. Dr. Suphi Türkmen, araştırma sonuçlarının özellikle paramedikler gibi acil sağlık hizmetlerinde çalışanlar, pilot, itfaiye ya da denizcilikte önem arz edeceğini söyledi.