• BIST 9906.14
  • Altın 3064.458
  • Dolar 35.4683
  • Euro 36.2564
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Parkinson hastasının beslenmesi nasıl olmalı?

Parkinson hastasının beslenmesi nasıl olmalı?
İlaç kullanıma bağlı sindirim problemleriyle karşılaşan Parkinson hastalarında özel diyet tedavinin önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

Parkinson hastalarının sindirim sistemi sorunları yaşamaması için özel diyetle beslenmeleri gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal, tedavi sürecindeki en önemli sindirim sistemi sorunlarından birinin kabızlık olduğunu belirtti. Hastalığın bağırsak kontrolünden sorumlu olan otonom sinir sistemini de etkilediğini, bu nedenle kabızlığın sık görüldüğünü vurgulayan Günal, “Bazı kişilerde ise kabızlık Parkinson bulguları olan titreme ve yavaşlıktan önce başlayabilir. Bu nedenle belli beslenme kurallarına uymak gerekir” dedi.

Prof. Günal, Parkinson hastalarında bu sorunu önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şunları söyledi: “En az 10 bardak su (çay-limonata- soda dahil) içmek gerekir. Fiziksel egzersiz, örneğin yürüyüş önemlidir. Günde 30-45 dakika yürüyüş yapmak kabızlığı kontrol eder. Lifli gıdalar tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek yenmeli, sebze yemekleri her öğüne dağıtılmalıdır. Meyve suyu değil meyvenin kendisi tüketilmeli. Pirinç, makarna ve patates tüketimi sınırlandırılmalı, hamur işi gıdalardan uzak durulmalı, günde 1-2 bardak bitki çayı içilmeli.”

BAKLA YARARLI MI ZARARLI MI?
İlaçlardan alınan verimi arttırmak için özel Parkinson diyetinin önerildiğini aktaran Günal, bu diyette sabah ve öğlen öğünlerinde protein içeren gıdaların tüketilmediğini, et, süt, yumurta, ayran, yoğurt gibi gıdaların akşam öğünlerine kaydırıldığını söyledi.

Günal, Parkinson diyetinde vitamin kullanımının doktor kontrolünde olması gerektiğinin altını çizdi ve özellikle bakla kullanımı ile ilgili uyarıda bulundu: “Yeşil bakla dopamin içerir ve ilaç kullanan hastalarda büyük porsiyon ve yoğurt konmadan yenirse zehirlenme benzeri bulgu yapar. İlaç olarak kullanımı zor olan bakla pratikte tedaviye olumlu etki göstermez. Bu nedenle Parkinson hastalarının baklayı tüketirken çok dikkatli ve bilinçli olmaları gerekir. Bakla yaprağının 40 gramında 130 mg saf levo-dopa vardır. Hastalara önerim; bu sebzeyi yerken porsiyonları çok küçük tutmaları yönündedir. Unutmayın; baklanın hastalığınıza sağlayacağı fayda ilaçlarınızdan daha mucizevî değildir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5859 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim