Kozmetik ürün satın alırken, yapay kimyasalları en azmiktarda içeren ürünleri tercih etmek gerekiyor. İşte kozmetik alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler...
Sağlıklı kozmetik ürünleri, kullanıldığı zaman tüketiciye ve çevreye zarar vermeyen, iddia edilen etkiyi tüketiciye sunabilen ürünler olarak görülüyor. Sağlıklı bir kozmetik için ürünün yapay kimyasalları en az miktarda içeriyor olması gerekiyor.
Bazı kozmetik ürünler kanser riskini artıran zararlı kimyasallar içeriyor. SGS Türkiye Tüketici Ürünleri Departmanı Gıda Dışı Satış Müdürü Özge Ergun, bio-mutajenler adı verilen kimyasallara uzun süre maruz kalmanın, sağlık açısından uzun vadeli zararlara yol açabildiğini söylüyor.
Örneğin, zararlı kimyasal maddeler arasında yer alan ftalatlar yaygın olarak birçok parfüm, kozmetik, tırnak cilası ve plastik ürünlerde kullanılabiliyor. Bu hormon bozucu maddeyi içeren ürünleri sık kullanan kadınların doğurganlık sorunları yaşama olasılıkları diğerlerine göre daha yüksek bulunuyor.
TEDAVİ GEREKEBİLİYOR
Cilt irritasyonlarının ana nedeninin ürünlerin içerdiği alerjenler olduğu belirtiliyor. Ftalatlar, akrilamidler, parabenler ve formaldehit gibi kimyasalların kozmetiklerin içerisindeki alerjenlerin başlıcaları olduğuna dikkat çekiliyor. İnsan vücudunun bağışıklık sistemi, tehlikeli veya yabancı olarak tespit ettiği bu maddelere karşı alerjik reaksiyon oluşturuyor. Bazen bu alerjik reaksiyonlar sonucunda kişilerin cilt hassasiyet derecesine bağlı olarak ciddi tedaviler gerekebiliyor.
ÜRÜNÜN ÜZERİNDEKİLERİ İNCELEYİN
Tüketicilerin ürün alırken, üzerinde ürün bileşenleri, kullanım şartları ve uyarıların olmasına dikkat etmeleri öneriliyor. Ürün üzerinde üretici firma detaylarının olması da ürünle ilgili bir sorun yaşandığında yetkili ve sorumlulara kolay ulaşılabilmesi açısından önem taşıyor. Ürün seçerken cilt tipine dikkat etmenin yanı sıra, ürün içeriğinin olabildiğince basit ve doğal olmasına da özen gösterilmesi gerekiyor.
Ürünün raf ömrü, son kullanma tarihinin (veya minimum dayanma tarihi) ürün üzerinde belirtilmesi olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Bu sürenin, normal ve üreticinin öngördüğü koşullarda depolamayla mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Raf ömrü uzun olan ürünlerin daha fazla koruyucu kimyasal içerdiği belirtiliyor. Kozmetik yönetmeliğinde de çoğu yasal olarak kısıtlanmış likit el sabunlarında kullanılan triklosan/triklorokarbon, tırnak ürünlerinde kullanılan formaldehit, DBP veya toluen, tıraş kremlerinde ve saç jölelerinde kullanılan nanifenol gibi zararlı kimyasallar içeren ürünlere dikkat edilmesi öneriliyor.
HT Magazin / Ceyda Erenoğlu