Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında birbirinden ilginç projelere imza atan Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, bilimsel araştırmalar sonucunda, her gün elden ele dolaşan ve hepimizin dokunduğu bir obje olan kağıt ve metal paraların bulaşıcı hastalıkların yayılmasında çok önemli bir etken olan bu konuyla ilgili olarak, çok ilginç bir toplum sağlığı farkındalık projesini hayata geçiriyor.
Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, 'Temiz Para - Sağlıklı Toplum' adını taşıyan projenin toplum sağlığına yönelik bir farkındalık projesi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mutaf, "Bu projede halkımızı, özellikle de genç ve çocuklarımızı para yolu ile bulaşabilecek hastalıklar hakkında bilgilendirmek ve insanlarımıza el yıkama alışkanlığı kazandırmak yoluyla, toplumda bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktayız.
Gaziantep Üniversitesi olarak toplumsal sorunlara çözüm üretmek ve katkı sağlamak için oluşturduğumuz Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezimiz, halkımızın değişik problemlerini dönük projeler üretmeye devam ediyor, yakın gelecekte sağlık alanında gerçekleştirilecek yeni projelerimizle topluma hizmet etme çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
Toplum sağlığını tehdit eden bu konuyla ilgili bilgiler veren Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İclal Balcı da, bakteri ve mikroorganizmaların elden ele dolaşan paralar ve günlük hayatta dokunmak zorunda kaldığımız diğer obje ve yüzeyler üzerinde saatlerce yaşayabileceğini vurguladı. Balcı, "Günlük hayatta para ile karşılaşmayan, para alıp vermeyen insan yok gibidir. Kirli ellerle yapılan para transferleri çeşitli mikropların yayılmasına yol açacaktır. Paralar ve para makineleri ile yapılan mikrobiyolojik çalışmalar para ve para sayma makinelerinin çok önemli rol oynadıkları gösterilmiştir. Buralarda üreyen mikroorganizmalar arasında halk sağlığını tehdit eden çeşitli hastalık etkenlerde bulunmuştur. Özellikle yıpranış kirlenmiş eski paralar çok sayıda mikrop taşır. Bunlar arasında tifo, hepatit, tüberküloz, menenjit, pnömoni etkenleri ve daha birçokları sayılabilir" diye konuştu.
Proje kapsamında yapılan etkinlikler hakkında bilgi veren Proje Danışmanı Öğr. Gör. Ali Aslan ise proje kapsamında gerçekten örnek bir duyarlılıkla çalışan üniversite öğrencilerle birlikte, vatandaşların dikkatini paralar yoluyla yayılan bulaşıcı hastalıklar konusuna çekmeyi amaçlayan etkinlikler yaptıklarını belirtti. Aslan, "Büyük alış-veriş merkezlerinde yapılan bu etkinliklerle her yaştan insana ulaşmaya çalışılmakta ve son derece özenle hazırlanmış uyarıcı ve bir o kadar da bilgilendirici afiş ve broşürlerle vatandaşlarımıza konuyla ilgili eğitimler verilmektedir" dedi.
Öğr. Gör. Ali Aslan, vatandaşları bilgilendirmeye yönelik saha etkinliklerine ek olarak ilköğretim okulları ve gençlik merkezlerinde verilen seminerlerle çocuk ve gençlerin de bulaşıcı hastalıklar ve el hijyeni konularında bilgilendirildiklerini belirterek, sponsor firmalardan temin edilen binlerce el dezenfektanı ve antiseptik mendilin de proje kapsamında ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıldığını söyledi.
İHA