• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 14 °C

Papatya çaylarında büyük tehlike

Papatya çaylarında büyük tehlike
Görünüşleri birbirine benzeyen bitkiler kimyasal olarak birbirinden oldukça farklı yapılara sahip olabiliyor

Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (ATABDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Biyoloji Bölümü öğretim üyesi şifalı bitkiler uzmanı Doç.Dr. Nazım Şekeroğlu, baharın gelmesiyle birlikte doğada sarı-beyaz çiçeklerin açmaya başladığı, bu çiçeklerin genel olarak Türkiye'de "Papatya" olarak bilindiği söyledi.

Şekeroğlu, Türkiye'de doğadan toplanmasının yanı sıra ticari olarak yurtdışından da getirilen ve açıkta papatya çiçeği ismiyle satılan farklı bitki türlerinin olabileceği hatırlatarak, "papatya olarak bilinen ve görünüşleri birbirine benzeyen bu bitkilerin kimyasal olarak birbirinden oldukça farklı yapılara sahiptir.

Gerçek papatya bitkisine benzerlikleri ile tanınan yedi farklı bitki taksonunun bilimsel isimleri, Anthemis nobilis L., Bellis perennis L., Leucanthemum vulgare, Matricaria chamomilla L., Pyrethrum cinerariifolium, Tanacetum parthenium ve Tripleurospermum callosum. Bu bitki türleri içinde pireotu olarak bilinen Pyrethrum cinerariifolium türünün tüm dünyada doğal böcek öldürücü olarak kullanılıyor. Bu bitkinin çiçeklerinin papatya çayı olarak kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Avrupa ülkelerinde yıllardır tarımı yapılan ve ülkemizde doğal olarak yetişen Matricaria chamomilla L türü bitkilerden toplanan çiçeklerin gerçek papatya olduğuna dikkat çeken araştırmacı halkımızın dikkatli davranması gerekiyor. Kimyasal yapısından dolayı pireotu bitkisinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinden bahseden bir çalışmada pireotu bitkisinin insanlarda solunum problemleri, nefes darlığı, göğüs ağrısı, deri iltihaplanmalarına ve uzun vadeli kanserojen etkilere yol açabilir.

Benzer şekilde yanlış yönlendirmeler ve bilgi eksikliği gibi nedenlerle birçok şifalı bitkinin faydalı etkilerinden çok zararlı etkilerinin olabileceği görüşü ortaya atılıyor. Özellikle sağlık amaçlı kullanılan bitkilerin üretiminin yapılarak doğru bitkilerin insanlara sunulması gerektiğini söyledi. Dış görünüşlerinin yanında, farklı bitkilerin özellikle yöresel isimlerinden dolayı da sıklıkla karşılaşıyoruz. Şifalı Bitkilerin tüketimi konusunda, medyada ve internet ortamındaki yanlış bilgilendirmelere aldanmamaları konusunda halkımızı uyarıyoruz. Açıkta satılan papatya çiçekleri yerine ambalajlanmış, etiketlenmiş ve Bakanlık onaylı ürünlerin tercih edilmesinin daha doğru olacaktır"

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3826 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim