YALNIZ BAŞLARINA DIŞARI ÇIKMAZLAR
Panik atak hastaları, bazen eve bağımlı bir duruma gelebilir ve 'agorafobik' özellikler göstermeye başlarlar. Alan korkusu yüzünden sokağa tek başlarına çıkamazlar, evde yalnız kalamazlar. Kalp krizi geçirebilecekleri, boğulabilecekleri ya da kontrollerini kaybedip diğer kişilere kötü davranışlarda bulunacakları endişesiyle topluma katılamazlar.
KORKU İÇİNDE YAŞARLAR
Agorafobinin bulunduğu panik bozukluğuna 'agorafobi ile birlikte panik bozukluğu', bulunmadığı durumlara ise 'agorafobi olmadan panik bozukluğu' adı verilir.
Agorafobinin en belirgin özeliği; yalnız kalmaktan ya da kaçmanın zor olabileceği ve ani bir sorun yaşamaktan korkmaktır. İşlek bir cadde, sinema, tiyatro, cami, tünel, asansör, toplu taşıma vasıtaları, büyük kapalı alışveriş merkezleri; onların kaçtıkları yerlerdir.
ARALARINDA FARK VAR
KALP KRİZİ
Ağrı, göğsün ortasında ve süreklidir.
Ağrı hareketle artar, dinlenince azalır.
EKG'de kalp ritminde anormallikler saptanır.
PANİK ATAK
Göğüs ve kalp üstünde zaman zaman kısa süreli ağrılar olur.
Ağrı yayılmaz ve dinlenmekle azalmaz.
Bulantı hissi olabilir ama kusma olmaz.
KESE KAĞIDI ÇOK İŞE YARIYOR
Panik atak hastaları için kese kağıdı üflemek gerçekten işe yarar mı?
Evet, son derece önemli ve işe yarayan bir uygulamadır. Panik anında hastalar çok hızlı nefes almaya başlar. Dakikada 22 kez olan nefes süresi iki katına çıkar. Bu da kanın biyokimyasını bozarak paniği artırır. Kese kağıdının içinden derin nefes alınması; verilen karbondioksit geri solunmuş olacağı için solunumun hızı engellenir. Bu arada hastalardan düşünceleri değiştirmeye çalışmalarını isteriz. Ayrıca ortamın da değiştirilmesi gerekir.
ESRA TÜZÜN