• BIST 9300.3
  • Altın 2844.29
  • Dolar 34.3452
  • Euro 36.3032
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Panik atağı kalp krizi sanmayın

Panik atağı kalp krizi sanmayın
Panikatak krizi yaşayanların çoğunluğu o anda kalp krizi geçirdiklerini düşünür ve büyük korku yaşarlar.

Hele hele bir yakını arkadaşı kalp krizi geçirmiş ya da kalp krizi sonucu ölmüş ise kişinin korkusu ve evhamı daha da artar. Kişinin öz güvenini ve psikolojisini doğrudan etkileyerek, iş ve özel yaşantısına zarar verebilen bu hastalığın, doğru tedaviyle kontrol altına alınabileceğini söyleyen Emsey Hospital'dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca, "Panikatak; ara ara ataklar şeklinde tekrarlayan, bir dönem süren, endişe ve korkunun eşlik ettiği bir hastalıktır. Spor salonunda 10 dakika spor yaptıktan sonra görülebilen nefes nefese kalma, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, uyuşma, ağız kuruluğu, çarpıntı ve terleme belirtilerine 2 saniyede ulaşma durumu olarak özetlenebilir" dedi. Panikatağın ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabileceğini söyleyen Dr. Karaca, kriz anında alınabilecek bazı basit önlemlerle, kriz sürecinin kısaltılabileceğini ifade ediyor.

DOĞRU NEFES ALMAK ÖNEMLİ

Panikatak nöbetinde ya kesik kesik ya da göğüsten, çok derin olmayan nefesler alınır. Böylelikle, vücuttaki oksijen ve karbondioksit miktarında dengesizlik meydana gelir ve bu durum da, bulanık görme, ellerde, ayaklarda uyuşukluk gibi belirtilere neden olur. Panikatak esnasında doğru ve derin nefes alıp vermekle beraber birçok belirtinin de önüne geçebilirsiniz.

Panikatakla baş etmenin en önemli yollarından biri de panikatağa yönelik telkin edici düşünceler geliştirmektir. "Bu bir kalp krizi değil, bana daha kötü bir şey olmayacak", "Bunu daha önce de yaşadım ve baş ettim", "Birazdan geçecek" şeklinde düşünün.

Hayatınızı panikatağın kontrol etmesine izin vermeyin. Kişi panikatak esnasında ölüm, felç olma korkularına kapılır ve bir daha atak yaşama korkusuyla beklemeye geçer. Kendine göre önlemler alır. Mesela bir yere gidecekse biriyle gider, yakınında eczane ve hastane olan yolları seçer, yanında atak anında kullanmak üzere bir şeyler taşır. Kişi panikatak korkusu nedeniyle uykuya dalmaya korkar hale gelir; egzersiz yapmaktan kaçınır. Panikatağı yenmek için bu tür önlemleri hayatınızdan çıkarın korkularınızla yüzleşin.

BU ÇARPINTININ SEBEBİ BAŞKA!

Panikatak yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğu, ilk panikatak tecrübelerinde kalp krizi geçirdiklerini sanır ve soluğu bir hastanede alır. Yapılan tetkikler sonucu, eğer kalpleriyle ilgili bir problem bulunmazsa, doktorun bunun psikolojik kökenli bir bozukluk olabileceğini belirtmesi ile doğu teşhis konabilir.

Kriz ağrısı göğse yayılabilir

KALP KRİZİNDE;

-Kalp krizi ciddi bir ağrı ile başlar. Ağrı göğüsün ortasındadır ve yayılabilir. Hareketle artar. Çarpıntı ağrıyı takip eder. Pozisyon değiştirince ağrının yeri değişmez.

-Ağrı ve çarpıntı dinlenince azalır ya da geçer.

-Göğüs ağrısı çok şiddetlidir; 15-20 dakikadan uzun sürer. Müdahale edilmediğinde 5-6 saat dahi sürebilir. Çoğunlukla tansiyon düşer.

-Ağrı çeneye boğaza sırta veya mideye doğru yayılabilir. Bulantı ve kusma olur.

PANİK ATAKTA;

-Önce çarpıntı başlar.

-Zaman zaman göğüste kalp üstünde saplanıp geçen kısa süreli ağrılar olur. Ağrı dikkat dağıtılınca, hareket edince geçer. Dinlenince artar.

-Çarpıntı dinlenince artar.

-EKG de kalp hızında artış olur. Başka bir bozukluk olmaz.

-Ağrıyan yer parmakla gösterilebilir. Sınırlı bir alanda olan ağrı yayılmaz; gelip geçicidir.

-Çoğunlukla tansiyon yükselir.

-Bulantı hissi olabilir ama kusma olmaz.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4744 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim