• BIST 10798.09
  • Altın 2602.201
  • Dolar 33.0768
  • Euro 35.7776
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 29 °C
  • Antalya 31 °C
  • İzmir 31 °C

Paketli Gıda Tatlandırıcıları, Kandaki Pıhtılaşma Oranını Yüzde 50 Artırıyor

Paketli Gıda Tatlandırıcıları, Kandaki Pıhtılaşma Oranını Yüzde 50 Artırıyor
Ankara Koru Hastanesi Kalp Merkezi kurucusu Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, paketli gıdalar içerisinde yer alan ve neredeyse tüm gıda sektörü tarafından kullanılan...

Ankara Koru Hastanesi Kalp Merkezi kurucusu Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, paketli gıdalar içerisinde yer alan ve neredeyse tüm gıda sektörü tarafından kullanılan Ksilitol adlı tatlandırıcının kandaki pıhtılaşma oranını yüzde 50 artırdığına dikkati çekti.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda, Ksilitol adlı düşük kalorili yapay tatlandırıcının kandaki pıhtılaştırmayı artırarak, kalp krizi, kalp yetmezliği, beyne pıhtı atması ve felç gibi kritik sağlık sorunlarına yol açabileceği ortaya koyuldu.

Ankara Koru Hastanesi Kalp Merkezi kurucusu Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlandırıcıların hem sentetik hem de doğal olarak kullanılabildiğini ifade etti.

Kocaman, Ksilitol üzerinde bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda bu tatlandırıcının kardiyovasküler hastalıklara yönelik sebep-sonuç ilişkisinin incelendiğini kaydetti.

Çalışmada ilk olarak mokroskop altında yapay tanlandırıcı olan ksilitolün trombositleri aktive edip etmediğinin kontrol edildiğini aktaran Prof. Dr. Kocaman, "Bizim kan damarlarının içerisindeki pıhtılaşmanın başrolünde trombositler var. Görmüşler ki invitro olarak kan mikroskop altında bu trombositler aktive oluyor" dedi.

Kocaman, ksilitol adlı yapay tatlandırıcının şu an neredeyse tüm gıda sanayisi tarafından kullanılan bir tatlandırıcı olduğunu belirtti.

"Bu yapay ve doğal olanların bir kısmı zaten vücutta yapılabiliyor" diyen Kocaman, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunları gıda olarak aldığınızda normalde vücutta olanın tam bin katı, kanda dolaşıyor. O kanda dolaşan miktarların plateletleri aktive edip etmediği de kontrol edilmiş. Maalesef bu da aktive ediliyor. Siz bir tane tatlı yediğinizde bu gıda tatlandırıcıları içeren kanınızda normalin bin katına ulaşıyor ve bunları günde birden fazla tüketenlerle, bir kere tüketenler arasında da trombositin aktivasyon düzeyleri de farklı. 3-4 kere tükettiğinizde kanda daha da yükseliyorlar ve o anda kanın pıhtılaşma riskini arttırıyorlar. Görmüşler ki bu teorik, bir laboratuvarda da insan kanı da birbiriyle örtüşüyor. Kesin bugün bir tane tatlandırıcı aldığınızda kalp krizi sizde de olacak diye bir şey söylemiyoruz. Fakat, 2 bin kişide karşılaştırdığınızda bunların içerisinde bazılarının zaten trombositlerin pıhtılaşmaya eğilimi var. Üstüne bir de bunu eklediğiniz zaman işte bu kardiyovasküler olaylarının arttığını istatistiksel olarak da görüyoruz ki bu 1,5 kat olduğunu görürsek yüzde 50'lik bir artıştan bahsediyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim