• BIST 9733.17
  • Altın 3034.848
  • Dolar 35.4808
  • Euro 36.2774
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Özel sağlık sektörü Tam Gün'e karşı değil

Özel sağlık sektörü Tam Gün'e karşı değil
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkan Yardımcısı: "Kimse kendisinde çalışan bir hekimin muayene açmasını istemez"

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Esat Mehmet Arslan, özel sağlık sektörünün ''Tam Gün Yasası''na karşı olmadığını belirterek, ''Özel sağlık kuruluşları, kamuda çalışan hekimi kısmi zamanlı çalıştırıyor. Ancak bu hekimlerin yerine kadro verilip 'tam zamanlı' hekim çalıştırılmasının önü açılırsa, özel sağlık sektörü doktor sıkıntısından kurtulur'' dedi.

Arslan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, hekim kadrosu sınırlandırıldığından, iş yükü artan hekimlere ilave yapılamadığını savundu.

Özel sektörde çalışan bir hekimin kamuya göre daha çok hastaya bakmak ve genellikle her gece ve her hafta sonu icapçı olmak zorunda kaldığını ifade eden Arslan, şu anda tüm hekimlerin serbest çalışmalarının hukuken önünün açık olduğunu savundu.

Ancak Sağlık Bakanlığı'nın uygulamada bazı kısıtlamalar getirmesinin öngörüldüğünü ifade eden Arslan, özel sağlık sektörünün 15 Şubat 2008'den bu yana hekim kadrolarının dondurulduğunu hatırlattı.

Arslan, hastanelerin bazı hizmetlerini kamuda çalışan hekimlerle yürüttüğünü belirterek, ''Örneğin, bir klinikte 2 tam zamanlı, 3 kamuda çalışan kısmi zamanlı hekimle hizmet verirken, kadrosu sabitlenmiştir. Eğer kamuda çalışan hekimlerin özel sektörde çalışmaları yasaklansaydı, o zaman hastanenin o klinikte 5 hekimlik iş yükünü 2 hekimle görmesi mümkün olmayacak, bu durum hastaneyi zorda bırakacaktı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın iptal kararları, şimdilik bu problemi ortadan kaldırmış görünmektedir'' diye konuştu.

-ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN HEKİM SIKINTISI ARTTI''-

''İstifa etmiş olan hekimlerin geriye dönüşünün kolaylaştırılması, özel sağlık sektörünün hekim sıkıntısını arttırdı'' diyen Arslan, şunları kaydetti:

''Özel sağlık sektörüne getirilen planlama ve fark ücreti sınırlamaları, sektörün özünde var olan ve gerek hekimlerce gerekse hastalarca öncelikli tercih edilmesini sağlayan dinamik yapısını kaybettirdi. Bu durum, hekimleri özel sektörde çalışmaktan çekinir hale getirdi.

Özel sağlık sektörünün en büyük hizmet alıcısı SGK olup, hizmet fiyatları neredeyse her yıl düşmekte, alacağı fark ücretler de sınırlandığı için, pratikte, hizmet satış fiyatlarının tamamını SGK belirlemektedir. Sabit maliyetleri ve personel maaşları her yıl artmasına rağmen, hizmet fiyatlarının artırılması, SGK'nın tek belirleyici olması nedeni ile mümkün değildir. Hekim kadrosu sınırlandırıldığından, iş yükü artan hekimlere ilave yapılamamakta, hekim kamuya göre daha çok hastaya bakmakta, neredeyse her gece ve her hafta sonu icapçı olmak zorunda kalmaktadır.

Özellikle tek hekimle çalışılan branşlarda, o hekimin olmayışı, hastanenin o branşta hizmet vermesini engelleyeceğinden, yıllık izinler çok az kullanılmaktadır. Anestezi, radyoloji gibi tüm hastaneye hizmet veren bir hekim, eğer hastanede tek hekimse, onun yokluğu tüm hastanede işleyişi durduracağından, bu hekimler neredeyse hiç izin kullanamamaktadır. Hastane ek kadro alamadığı için çoğu kez hekimleri çalışmaya zorlamaktadır.''

-8 SAAT ÜZERİ ÇALIŞMA-

Arslan, Tam Gün Yasası ile kamuda çalışan hekimlere ''neredeyse sınırsız çalışma izni verildiğini, günlük 8 saatten sonraki çalışmaların daha yüksek ek ödemelerle cazip hale getirildiğinin'' altını çizdi.

Özel hastanede çalışan hekimlerin, ''günlük 8 saatten sonraki dönemde, mesaiden sonra, hafta sonlarında, bayramlarda acil dışı baktıkları hastaların muayene ve tedavi bedellerinin SGK tarafından ödenmediğine'' dikkati çeken Arslan, ''Bu hastalara ücretli olarak bakmak suçtur. Yani pratikte özel hastane hekiminin, günlük 8 saat dışında hasta bakması yasaklanmıştır. Hekimlere günlük hasta kotası, günlük tedavi kotası konulmuştur'' diye konuştu. Arslan, şöyle devam etti:

''Özel sağlık sektörü Tam Gün Yasası'na karşı değil. Kendisinde çalışan bir hekimin muayene açmasını istemez. Kamuda çalışan hekimi, kendisi kısmi zamanlı çalıştırmaktadır. Ancak bu hekimlerin yerine kadro alıp tam zamanlı hekim çalıştırılmasının önü açılırsa bu problemi de hallolmuş olur.

Planlama ve fark ücret kısıtlaması ile ilgili sektör lehine yapılacak değişiklikler ve SGK tarafından yapılan tedavi kısıtlamalarının kaldırılması, Tam Gün Yasası'nın sektör üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldıracaktır.''
 



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim