Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının hastalardan en fazla yüzde 30 oranında ilave ücret alması yönündeki düzenleme 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak. Vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30’una kadar ilave ücret alabilecek.
Fark ücretinin belirlenmesinde son karar merci olan komisyonun kurulma çalışmaları henüz tamamlanmadığı için, Bakanlar Kurulu’nun kararı Temmuz ayından itibaren geçerli olacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) Uzmanı Hüseyin Çelik, "Emekliler ve çalışanlar diye ikiye ayırırsak, emeklilerin GSS uygulaması 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor ama tek başına bu kanunun emeklilere uygulanma koşulları hala oluşturulmuş değil. Buna ek olarak çalışanlar için uygulama 1 Ekim’de yürürlüğe girecek. Kanunun kendi sistematiği içinde bir takım çelişkiler var" diye konuştu.
Hangi maddenin hangi tarihte yürürlüğe gireceğinin tek tek sayıldığını belirten GSS Uzmanı Hüseyin Çelik, "Buna göre Kanunun ilgili maddeleri dört farklı tarihte yürürlüğe girmektedir. İlki 1.1.2008 tarihinde yürürlüğe girecek hükümler, ikincisi 30.4.2008 tarihinde yürürlüğe girecek hükümler, üçüncü ise 1.7.2008 tarihinde yürürlüğe girecek hükümler olarak belirlenmiştir. Bu üç tarihte yürürlüğe girmeyen diğer maddelerin ise 1.10.2008 tarihinde yürürlüğe gireceği açık bir şekilde düzenlenmiştir" dedi.