Pakete konulacak düzenlemeye göre, özel hastane ve sağlık merkezlerinin kamudan olan hakedişleri, müfettiş raporuyla 6 ay süreyle durdurulabilecek. Düzenlemenin, kamu zararı doğması ihtimali olan durumlar için yapılmak istendiği belirtiliyor.
ÖZEL HASTANELER DE GİRDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "Meclis kapanmadan çıkması gerekir" dediği ve bir yıldır üzerinde çalışılan torba kanun taslağında, taşeronluk ve sağlık primlerinden, tüp bebeğe kadar birçok konuya yer verilmesi planlanıyor. Kapsamın daha da genişletileceği, vergi ve kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerin verilecek son dakika önergeleriyle Meclis aşamasında taslağa ekleneceği de belirtiliyor. Taslağın son halinde, özel hastanelerle ilgili düzenlemelerin de yer almasına karar verildi. Bu kapsamdaki düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olan özel hastanelerin alacağı hakedişlerle ilgili olacak. Sağlıktaki suistimalleri ve olası kamu zararının engellenmesi için tek maddelik bir düzenleme taslağa eklenecek. Buna göre SGK'dan alacağı olan hastaneyle ilgili bir müfettiş raporu söz konusuysa hastanenin, kamudan alacağı hakediş durdurulacak. Söz konusu durdurma süreci 6 ayı geçmeyecek. Bu süre içinde rapor nihai hale getirilecek ve konuyla ilgili yasal süreç tamamlanacak. Böylece, kamu zararı riski görülen durumlarda; müfettiş raporu dikkate alınarak; durum netliğe kavuşana kadar ödeme yapılmaması sağlanmış olacak.
ÖZELLER ÖNEMLİ BİR KALEM
Özel hastaneler ve sağlık kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödeme kalemleri içinde önemli bir yer tutuyor. Devletin özel hastane ve sağlık kuruluşlarına yaptığı sağlık harcamaları, son 5 yılda artış trendinde ilerliyor. SGK özel sağlık kuruluşlarına 2008 yılında 4.1 milyar öderken, 2012 yılında bu rakam 6,8 milyar liraya çıktı. 2013 yılında da özel sağlık kuruluşlarına 7 milyar 339 milyon TL ödeme yapıldı.