Bakanlığımız tarafından özel hastanelerde Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması ...
Bakanlığımız tarafından özel hastanelerde Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkında Yönerge" çerçevesinde yapılacak değerlendirmenin ayrıntılarının kamuoyu ile paylaşılması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Mezkur Yönerge uyarınca "Hizmet Kalite Standardı" ve "Hasta Hakları Hasta ve Çalışan Güvenliği" ölçütleri çerçevesinde Bakanlığımız marifetiyle özel hastanelerde yapılacak değerlendirmede tüm bölümler değerlendirilmeyecek olup, değerlendirme sadece aşağıda sayılan 6 (altı) bölümde yapılacaktır.
1) Klinikler
2) Eczane
3) Ameliyathane
4) Hasta Kayıtları ve Dosyası
5) Depolar
6) Hasta ve Çalışan Güvenliği
Bakanlık tarafından değerlendirilecek özel hastanelerin isimleri ve değerlendirme tarihleri değerlendirme tarihlerinden en geç 1 hafta öncesinde www.performans.saglik.gov.tr adresinden duyurulacaktır.
Özel hastanelere önemle duyurulur.
Özel Hastaneler Değerlendirme Usul ve Esasları'na ulaşmak için tıklayınız.
ÖZEL HASTANELER DEĞERLENDİRME USUL VE ESASLARI
13.11.2009 tarihinde yürürlüğe giren "Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkında Yönerge"nin ilgili maddelerinde hastane puanlama ölçütleri arasında "Hizmet Kalite Standardı" ve "Hasta Hakları Hasta ve Çalışan Güvenliği" ölçütlerine yer verilmiş ve ilave ücret oranına ilişkin olmak üzere özel hastanelerin kendileri tarafından bu çerçevede öz değerlendirme yapılmış idi.
Söz konusu yönerge gereğince Türkiye genelinde yer alan tüm özel hastaneler Başkanlığımız tarafından yayınlanan “Özel Hastaneler Hizmet Kalite Standartları” açısından değerlendirilecek ve gerekli puanlamanın yapılacaktır.
Bu kapsamda, değerlendirmelerde standart birliğinin sağlanması için aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde değerlendiricilerin ve değerlendirilen hastanelerin sorumluluklarına dair usul ve esaslar:
DEĞERLENDİRME SÜRECİ ve DEĞERLENDİRİCİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
1. Değerlendirme ekibi en az 3 en fazla 5 değerlendiriciden oluşur.
2. Değerlendirme yapacak ekip içinde en az bir hekim bulunur.
3. Değerlendirici ekip lideri Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından belirlenir.
4. Değerlendirme süreci güven, bütünlük ve gizlilik ilkelerine dayalı olarak yapılır.
5. Değerlendirme süreci aşağıdaki şekilde yapılır.
6. Açılış toplantısı yapılır.
a. Açılış toplantısına değerlendirilme yapılacak kurumun başhekim/medikal direktör ve/veya kaliteden sorumlu başhekim yardımcısı/medikal direktör yardımcısı, hastane müdürü/mesul müdürü, başhemşire/hemşirelik hizmetleri sorumlusu ve kalite temsilcisi katılır.
b. Açılış toplantısında değerlendiriciler kendilerini tanıtır, değerlendirmenin amacı ve kapsamı hastane yetkililerine aktarılır.
c. Değerlendirme planı (değerlendirme yapılacak birimlerin değerlendirme saati, öğle yemeği vb) ekip lideri tarafından sunulur ve bu kişi/kişiler tüm değerlendirme sürecinde değerlendirme ekibine eşlik eder.
d. Hastane yetkilileri tarafından değerlendirme ekibi için tahsis edilen oda sunulur.
7. “Özel Hastaneler Hizmet Kalite Standartları”na göre hastanenin değerlendirilmesi yapılır
a. Değerlendiriciler standartlarda yer alan ilgili yazılı düzenleme ve kayıtları istemeye yetkilidir.
b. Değerlendiriciler oy birliği ile karar alır, değerlendiriciler ekip liderine karşı sorumludur.
c. Değerlendirilen birimlerde görüşme yapılan kişi/kişilerin adı, soyadı ve görevleri kayıt altına alınır.
d. Değerlendirme sürecinde değerlendirici ekibin vereceği araların süresini ve sıklığını ekip lideri belirler.
8. Kapanış toplantısında hastane yönetimine teşekkür edilerek değerlendirme bitirilir. Değerlendiriciler tarafından yapılan değerlendirme neticesinde belirlenen sonuç hakkında hastane yönetimine ve personeline herhangi bir bilgi ve belge verilmez.
9. Değerlendirme sonuçları gizlilik ilkesi doğrultusunda Performans Yönetimi ve kalite Geliştirme Daire Başkanlığına [email protected] adresine ve posta yoluyla ulaştıracaktır
10. Mücbir sebeplerden dolayı değerlendirmenin başlayamaması durumunda, iptal edilen değerlendirme yerine Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından belirlenecek başka bir tarihte değerlendirme gerçekleştirilir.
DEĞERLENDİRME YAPILACAK KURUMLARIN UYMASI GEREKEN USUL VE ESASLAR
1. Kurumlar, Değerlendiricilere çalışmaları süresince her türlü yardım ve kolaylığı sağlamalı ve değerlendiricilerin çalışmalarını sağlıklı bir biçimde yürütebilmeleri için uygun bir oda tahsis etmelidir.
2. Değerlendirme ekibi için özel hastaneler Hizmet Kalite Standartlarında yer alan yazılı düzenleme ve kayıtları ulaşılabilir ve kolaylıkla temin edilebilir olmalıdır.
3. Kurum sorumluları, açılış toplantısında ekip liderinin talep ettiği değerlendirme ile ilgili bilgi ve dokümanları takdim etmek durumundadır.