• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

Özel hastanelerden 'katkı payı kaos çıkarır' uyarısı

Özel hastanelerden 'katkı payı kaos çıkarır' uyarısı
Sağlıktaki katkı payının yüzde 30’la kısıtlanması sonrasında olacaklarla ilgili de Muharrem Usta,: "Vatandaşa size bundan sonra az para ödettireceğiz deniliyor. Ama üretilen hizmetin bedelini birilerinin ödemesi gerekir. Özel sektörde 250 bin çalışan var.

Sağlıktaki katkı payının yüzde 30’la kısıtlanması sonrasında olacaklarla ilgili de Muharrem Usta,: "Vatandaşa size bundan sonra az para ödettireceğiz deniliyor. Ama üretilen hizmetin bedelini birilerinin ödemesi gerekir. Özel sektörde 250 bin çalışan var. Yüzde 30 katkı payıyla bu kadar eleman çalıştırılması çok zor. 80 bin kişinin işine son verilmesi gerekir. Pay düşünce kurumlar maliyetlerini düşürmek zorunda kalacak. Bu da kaliteyi etkileyecek. Ayrıca özel sağlık kurumları bu şekilde özel kamu hastanesi haline gelecek" diye konuştu.

Usta bu uygulamayla beraber hastanelerdeki hasta sayısının da 3 katına çıkacağını söylerken "Bu gibi detayların 1 yıl üzerinde çalışılmadan uygulamaya geçmemesi lazım. Ama şimdi Fiyat Belirleme Komisyonu’unda daha önce bu işi hiç yapmamış kişilerle beraber bu uygulama Temmuz’da hayata geçirilmeye çalışılıyor" dedi.

Yükü özeller taşıyor

İstanbul’da son kırk yılda devletin sağlık yatırımının olmadığının altını çizen Usta, şunları söyledi: "Hastanelerin sayısı hep aynı. Özellikle İstanbul’da yeni yerleşim yerlerine hastane kurulmadı. Hastanelerin her biri de 50 yıllık. İstanbul’da 170 özel hastane var. Ancak İstanbul’un nüfusu arttı. Eskiden insanlar doktora yılda bir iki kez giderdi. Şu anda batılı ülkelerde yılda altı yedi kez doktora gidiliyor. Bunları nüfusa oranlayınca yılda 350 milyon mua yene ediyor. İstanbul’un hastane yükünün yüzde 35’ini özeller taşıyor."

Usta, özel sektörün devletle sağlık alanında çeşitli alanlarda işbirliği olduğunu, devletin özel sektörden hizmet aldığını kaydederek, "Özel hastaneler kendi yatırımlarını kendileri yapıyor. Çalışanlarının ücretlerini de kendi ödüyor. Oysa kamuda hastaneler ne kira ödüyor, ne de çalışanlara para ödüyor. Fiyat tarifesi her iki alanda farklı olur. Özel hastanelerin yerine göre de fiyat tarifesi farklı olabilir. Bina ve hizmet kalitesi farklıdır" şeklinde konuştu. Hastanelerin alabileceği farkların da sınıflarına göre belirlenmesi gerektiğini belirten Usta, devlet fiyatlarını kabul etmeyen özel hastanelerle bazı branşlarda anlaşma yapılması ve yazdıkları reçetelerin SGK tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu haber toplam 1586 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim