Sağlık Bakanlığı'nın 15 Şubat'ta yönetmeliklerde yaptığı değişikliklerle zor durumda kalan özel sağlık kuruluşları, şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) denetimiyle karşı karşıya.
SGK, tüm özel sağlık kuruluşlarını sigortalılık açısından denetlemeye karar verdi.
SGK, 11 Şubat'ta yazdığı bir yazıyla özel hastaneler ve sağlık kuruluşlarında yoğun denetimler gerçekleştireceğini duyurdu. SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanvekili Sıddık Topaloğlu imzasıyla ilgili birimlere gönderilen yazıda, yapılacak olan denetimlerde özel sağlık kuruluşlarında 2008 yılı içerisinde çalıştırılan personelin çalışma gün sayıları ile kazançlarının tam olarak bildirilip bildirilmediğinin irdeleneceği belirtildi. Denetimlerde, asgari personel sayısına da bakılacak. Buna göre, işyerinde yerel denetim yapılacak, işyeri kayıtları incelenecek, kamu kurum ve kuruluşlarından ve meslek kuruluşlarından bilgi ve belgeler temin edilecek ve tüm bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirilerek asgari işçilik yönünden hesaplama yapılacak.
Asgari ücretin 12 katı ceza
Denetimlerde, "protokol kayıt defteri, laboratuvar kayıt defteri, teftiş ve denetim rehberi, adli rapor kayıt defteri" gibi belgelerin tümü de işyerlerinden talep edilecek. Yapılacak denetimler sonucunda belirlenecek her bir eksiklik için asgari ücretin yarısından başlayıp, 12 katına kadar çıkan idari para cezaları uygulanacak.
SGK'nın aldığı denetim kararı, Sağlık Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliği nedeniyle zor günler yaşayan özel sağlık kuruluşlarına "çifte kıskaç" olarak değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı, 15 Şubat'ta yaptığı yönetmelik değişiklikleriyle özel sağlık kuruluşlarının bakanlıktan izin almadan doktor almasını, teknoloji yatırımı yapmasını yasaklamıştı. Sektör temsilcileri ise yönetmelik değişiklikleriyle 2500 işletmenin sağlık sisteminin dışına itilmek istendiğini, 50 bin kişinin de işsiz kalacağını iddia ediyor.