Özel hastaneleri sınıflandırıp fark ücretin değişik oranlarda ödenmesine ilişkin görüşmeler bugün başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile bir araya gelecek olan sektör temsilcileri "Sınıflandırma istemiyoruz. Fark ücrette yüzde 30 sınırını acilen yüzde 100'e çıkarın" diyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geçen hafta çıkarılan yönergesiyle, özel hastanelerin şu an yüzde 30 olan fark ücret sınırının kapasite, kalite ve hasta güvenliği gibi çeşitli kriterlerde alacakları puana göre 10'ar puanlık yükselişlerle yüzde 70'e kadar çıkarılmasının önü açılmıştı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, sınıflandırmaya tamamen karşı olduklarını belirtirken "Hiç hakkaniyetli değil. Planlama yönetmeliği nedeniyle yatak sayımızı, doktor sayımızı artırabiliyor muyuz ki, puanlama yapacaklar? Elimizi kolumuzu bağlayın, sonra dövün. Böyle kavga olur mu?" dedi. Kriterlerin kaliteyle alakası olmadığını savunan Bahat, "Örneğin hastanemde 9 kadın doğum uzmanım varken, bir beyin cerrahi uzmanım oldu mu birinci sınıf olamıyorum. Kadın doğumum birinci sınıf ve 600 gramlık bebeği bile yaşatıyorum. Ama C sınıfısın diyorlar. Bu nasıl oluyor?" diye sordu.
Bağımsız kurum olmalıydı
Bahat, sınıflamanın devlet ve üniversite hastanelerini içermemesini eleştirirken uygulayıcısının SGK olmasının da doğru olmadığını belirtti. "İlla yapılacaksa bağımsız bir denetleyici kurum tarafından yapılmalıydı. Ayrıca planlama yönetmeliği kaldırılmalı ve sektöre eksiklerini gidermesi için zaman tanınmalıydı" diyen Bahat, 1.5 yıldır kamuyla yaptıkları çalışmalarda böyle bir sistemin sıkıntılara neden olacağını anlatmalarına rağmen uygulamaya geçilmesinden yakındı. Sistemden kimsenin kârlı çıkmayacağını belirten Bahat, "Neden birinci sınıf bir doktor poliklinikte çalışıyorsa veya C sınıfı bir hastanede çalışıyorsa daha ucuza çalışsın? Bizi kaliteye zorlamalarına bir şey demiyorum ama bunun kaliteyle alakası yok. Örneğin metrekarem yeterli değil, kalp ameliyatı yapmıyorum. Ama bu benim puanımı düşürüyor. Burada kazanan yok" dedi.
Yavaş yavaş uygulayalım
Bahat, sorunu sektör temsilcileri olarak çarşamba günü Bakan Dinçer'le yapacakları görüşmede gündeme getireceklerini kaydederken "Burada siyaset, fark ücreti biraz artırabilmek için sınıflamaya angaje edildi ama çözüm bu değil" dedi. Taleplerinin ilk aşamada fark sınırının yüzde 100'e çıkarılması ve orta vadede de kaldırılması olduğunu söyleyen Bahat, "Kalitede talep ettikleri standartları ortaya koysunlar, yavaş yavaş uygulayalım" dedi. Bahat, taleplerinin sağlanması konusunda ümitli olup olmadıklarına ilişkin ise "Güzel ve zengine küsülmez. Çünkü ikisi de küstüğünüzü fark etmez. Küsmeyip, çözmeye çalışacağız" dedi.
Öte yandan SGK'nın özel hastaneleri hizmet kalitesi, yatak sayısı, enfeksiyon kontrolü, hemşire sayısı gibi çeşitli kriterlerle 5 grupta sınıflandıracağı yönergeyi Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) kısa süre içinde yargıya götürecek.
Tutku Ayvaz
Referans