• BIST 9700.59
  • Altın 3067.441
  • Dolar 35.4848
  • Euro 36.6163
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 13 °C

Özel hastanede fark ücretine tavan geliyor

Özel hastanede fark ücretine tavan geliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelerin “fark” adı altında hastalardan aldığı ücretler tartışmaya açıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelerin “fark” adı altında hastalardan aldığı ücretler tartışmaya açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı özel hastanelerde vatandaşın tepkisine neden olan fark ücretlerinin 4 ay boyunca izleneceğini açıkladı.. Sağlık Bakanlığı ise Ocak 2008’de fark ücretlerine tavan getirmeye hazırlanıyor. İstanbul Tabip Odası ise özel hastanelerde istenen fark ücretleriyle ilgili vatandaş şikayetlerinin arttığına işaret ediyor.

15 Haziran’da yürürlüğe giren sağlıkta tek çatı uygulamasıyla kamu ve özel hastanelere sevk zorunluluğu ortadan kalktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği paket fiyat dışında özel hastanelerin hastalardan “fark” adı altında ek ücret almasına ise izin verildi. Ancak kimi özel hastaneler tarafından muayene ve tedavide kontrolsüzce talep edilen ve fırsatçılığa dönüşen fark ödemesi Başbakan Tayyip Erdoğan’a da ulaşan en önemli vatandaş şikayetlerinden biri olunca özel hastaneler izlemeye alındı.

Türk Tabipleri Birliği’nden Dr. Güray Kılıç, Genel Sağlık Sigortası’nın ilk taslağında fark ücretinin yer almadığına dikkat çekerek, “İlk taslakta fark alınmayacağı belirtiliyordu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği fiyatlarla özel hastaneler hizmeti yürütemeyeceği için

geçiş döneminde ortalık serbest bırakıldı. Her hastane kendi maliyetine göre farklar oluşturdu Kimi az, kimi çok, aldı, kimi almadı. Kimi de fark almadan yürütebilmek için kaliteden ödün verdi bu da hastalara olumsuz yansıdı” diyor.

HASTALARA BOŞ SENET İMZALATILIYOR
Özel hastanelerde muayene için hastalardan istenen 25 YTL ile 150 YTL arasında değişen farklar tartışmaların odak noktası. Bunlara bir de ameliyat öncesi hastalara ne kadar fark ödeyeceği belirtilmeden imzalatılan sözleşmeler eklenince tabip odalarına yapılan hasta şikayetleri arttı. .

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, “Sadece muayene değil ameliyatlar ve yoğun bakımlarda da durum aynı. Bırakın tavanını miktarı belli olmayan hastalara açık sözleşmelere imza attırılıyor. Bize yapılan hasta şikayetleri arttı. Hasta kalp kapak ameliyatına girecek ama ne kadar para ödemesi gerektiğini bilmiyor. Sözleşmede ücret bölümü boş bırakılıyor. Hasta imzalamazsa da ‘buyrun gdin’ deniliyor.

FARK KONUSU BAŞBAKAN’IN DA GÜNDEMİNDE
Başbakan Tayyip Erdoğan’a ulaşan vatandaş şikayetlerinin ilk sıralarında yer alan “fark ücreti” hükümetin de artık gündeminde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 4 ay boyunca özel hastanelerin hastalardan aldığı fark ücretlerinin izleneceğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı ise özel sağlık sektörü karşı çıksa da Ocak 2008’de fark ücretlerine tavan getirmeye hazırlanıyor.

FARKA TAVAN GELİYOR
Konuyu değerlendiren Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, tavanın belli olmamasının sıkıntı yarattığını belirterek sorunun Ocak 2008 tarihinde çözülmesinin hedeflendiğini söylüyor:
“Sağlık hizmetleri alınırken bir katkı payı var. Katkı payı devam edecek. Sağlık sistemini kontrol edebilmek için katkı payını bir araç olarak kullanmak gerekiyor. Fark konusu ise farklı. Tavanının belli olmamasında sorun var. Öncelikle arz talep dengesini sağlamamız lazım. Doktor sayısının hemşire sayısının az olduğunu söyleyip duruyoruz. Böyle arz-talep dengesinin eşit olmadığı durumda tavanın belli olmaması fiyatı kontrol edecek yeterli rekabeti de oluşturmayabilir. Ancak asla bu şekilde kontrolsüz fark alınması devam etmeyecektir. Sosyal bir devlette bunun devam etmesi mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ortak olarak çalışıyor. Bu sorun en kısa sürede vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde çözümlenecek.”

OHSAD: “SAĞLIK BAKANLIĞI FARK KONUSUNA KARIŞMASIN”
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Muharrem Usta ise eleştirilere yanıt verdi. Dr. Usta yoğun bakım ve ameliyat öncesi hastalara boş sözleşme imzalatılmasının suç olduğunu, ellerinde somut belge olanların mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na ve derneklerine başvurmasını, özel hastanelerin karalanmamasını istedi. Böyle bir uygulamanın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sözleşmeyi feshi anlamına geldiğine işaret eden Dr. Muharrem Usta, fark konusuna Sağlık Bakanlığı’nın karışmamasını istedi:
“Fark alınmasının nedeni şudur. Biz hastaneleri kendimiz kuruyoruz, maaşları cebimizden veriyoruz. Devlet hastanelerinde durum ise farklı. Devlet hastaneyi kuruyor, doktorun maaşını ödüyor. Bir de devlet devlet hastanelerine daha yüksek fiyat veriyor. Bize daha düşük fiyat veriyor. Biz açığı fark ücreti ile tamamlıyoruz. Bu uygulama Türkiye’de yıllardır var. Türkiye’de fark ücreti konusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karar verir.Sağlık Bakanlığı bence bu konuya karışmamalı.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1883 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim