• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 5 °C
  • İzmir 11 °C

Özel hastane temsilcileri Başbakanla görüşmeyi planlıyor

Özel hastane temsilcileri Başbakanla görüşmeyi planlıyor
ANKARA (İHA) - Özel hastanelerde vatandaşlardan alınan fark ücretlerine getirilen standart, sektörü ikiye böldü. Hastalardan tedavi hizmeti karşılığında en fazla yüzde 20 fark alınmasının kaliteyi düşüreceğini belirten hastane yöneticileri, "Eski SSK mant

ANKARA (İHA) - Özel hastanelerde vatandaşlardan alınan fark ücretlerine getirilen standart, sektörü ikiye böldü. Hastalardan tedavi hizmeti karşılığında en fazla yüzde 20 fark alınmasının kaliteyi düşüreceğini belirten hastane yöneticileri, "Eski SSK mantığına geri dönülüyor. Bu şekilde devletin hastalarına bakmak için anlaşmayız" diyor.

Özel Hastaneler Platformu'nun başı çektiği bu grup önümüzdeki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çıkarak, uygulamanın esnetilmesini isteyecek. Belirlenen standardı doğru bulan özel hastane temsilcileri ise düzenlemenin yüksek farklar alınmasını engelleyeceğini düşünüyor. Uzmanlara göre ise hastaların çoğu sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğu için özel hastaneler düzenlemeyi kabul etmeme riskini göze alamayacak.

Sağlık sektörünü hareketlendiren ve Meclis'e sevk edilen çalışmaya göre özel hastaneler, devletin belirlediği fiyat üzerinden yüzde 20 fark ücreti alabilecek. SSK'lı, Bağkurlu ya da Emekli Sandığı'na bağlı bir hasta özel hastaneye gidip, herhangi bir tedavi satın aldığında keyfi ücret talep edilemeyecek. Kurulacak bir komisyonla, hastaneler A, B, C olarak sınıflandırılacak. Aynı komisyon yine bu sınıflamaya göre fiyatlandırma yapacak. Hem kamudaki hastaneler, hem de özel hastaneler, bu çerçevede ücret alabilecek. Özel hastaneler, dahil oldukları sınıftaki kamu hastanelerine göre fark ücreti isteyebilecek.

Düzenlemeyi beğenmeyen özel sağlık kuruluşları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Meclis'te görüşülmeye başlanmadan lobi faaliyetlerine başladı. Yüzde 20'lik fark ücretleriyle hastane işletemeyeceklerini belirten bazı sektör temsilcileri, Başbakan ve ilgili bakanlara sunmak üzere rapor hazırlığına girdi. Maliyet hesaplarının yer alacağı rapora göre, özellerde alınan fark ücretlerine tavan standardı getirilmesi kalitenin düşmesi anlamına gelecek.

Hastaya ayrılan süreyi ve verilen sağlık hizmetini olumsuz etkileyeceğini savunan Özel Hastaneler Platformu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, "Bu çalışma hükümetin özel sektörden istifade etme kanaatlerinin değiştiğinin göstergesi. Sağlık Bakanlığı'nın rekabetten çekinmesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu. Üç yıl önce sigortalı hastaların özellere gitmesinin önünü açan hükümetin yüzde 20 fark standardıyla bu yolu kapatacağını savunan Altuğ, işletmelerin bu kadar düşük seviyede ek ücret alarak kaliteli sağlık hizmeti veremeyeceğini dile getirdi. Altuğ, düzenlemenin sektör lehine esnetilmesi için Başbakan, Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanları ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşeceklerini aktardı. Tavan fark uygulamasıyla hasta bakacaklarını belirten özel sağlık kuruluşu temsilcileri ise astronomik fiyatların sona ereceğini ifade ediyor.

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş alınan ek ücretlerde sınırlamanın gerekliliğine dikkat çekiyor: "Alınan farklar ne sağlık kurumlarını ne de hastayı mağdur etmemeli."

Bu fiyatla hasta tedavi edeceğini aktaran İstanbul Başarı Tıp Merkezi sahibi Dr. Hicabi Gökdereli, yüzde 20 fark alınabilir ibaresinin netleştirilmesini istiyor. Gökdereli, bu standardın laboratuarlar için geçerli olması halinde tahlil ve tetkiklerin azalacağını söylüyor.

Fark ücretlerinin özel hastanelerdeki doktor maaşlarına yansıtıldığı ve kamudan özele geçişlerin yaşandığını savunan Sağlık Bakanlığı ise düzenlemenin sonuna kadar arkasında. Vatandaştan alınan astronomik tedavi ücretlerinin doktor maaşlarını 15-20 bin Yeni Türk Lirası'na çıkardığını aktaran Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Sigortalılara hem özele gidin hem de yüksek paralar ödeyin diyemeyiz. Bizim önerimiz otelcilik ve özel hizmetler dışında hiçbir fark ücreti alınmamasıdır" dedi.

Belirlenen tavan uygulamasını desteklediklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, özel hastanelerin 'fark almazsak kalite düşer' savunmasını gerçekçi bulmadığını söyledi. Müsteşar Gümrükçüoğlu, bu durumu kamu ve özel hastanelerdeki memnuniyet oranlarını karşılaştırarak açıkladı. 2003'te yüzde 41 olan kamu hastanelerindeki memnuniyet oranının bu yıl yüzde 51'e yükseldiğini aktaran Gümrükçüoğlu, özel hastanelerde yüzde 49'dan yüzde 44'e gerilediğini ifade etti. Özellerdeki memnuniyet oranının düşmesini alınan fark
ücretlerine bağlayan Gümrükçüoğlu, tavan fark uygulamasına uymak isteyenlerle anlaşma yapılacağını vurguladı.

Bu haber toplam 1296 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim