• BIST 9716.77
  • Altın 3062.473
  • Dolar 35.4738
  • Euro 36.6782
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Özel Hastane Fark Ücretini SGK Belirleyecek

Özel Hastane Fark Ücretini SGK Belirleyecek
Emek Platformu ile görüşmelerde Bakanlık, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda yüzde 20 olarak yer alan çalışan, emekli, dul ve yetimlerin özel hastanelerden yararlanmalarında ödeyecekleri "fark ücreti"nin miktarını belirleme yetk

Emek Platformu ile görüşmelerde Bakanlık, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda yüzde 20 olarak yer alan çalışan, emekli, dul ve yetimlerin özel hastanelerden yararlanmalarında ödeyecekleri "fark ücreti"nin miktarını belirleme yetkisini Sosyal Güvenlik Kurumu'na bırakmayı kabul etti. Tasarıda yapılacak değişiklikle söz konusu miktara ilişkin oranın yükseltilmesi yetkisi ise Bakanlar Kurulu'na bırakılacak.

Emek Platformu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonrasında sağlık hizmetlerinde, aylık bağlama oranlarında, yardımlarda esneme olurken, 65 yaş emeklilik, fiili hizmet zammından geri adım atılmadı.

Emek Platformu'nun talepleri ve hükümetin teklifleri ise şöyle:


-KADEMELİ EMEKLİLİK-


Emeklilik yaşının 65'ten mevcut yasalardaki gibi kadınlarda 58, erkeklerde 60 olmasını talep eden Emekli Platformu'na hükümet olumlu yanıt vermezken, prim gün sayısı 7 bin 200'e düşürülmesi kararlaştırıldı. Ancak, prim gün sayısının kademeli olarak artması nedeniyle, prim gün sayısını doldurduğu halde, emeklilik yaşını doldurmadığı için emekli aylığına hak kazanamayan sigortalıların, emeklilik yaşını doldurduğu yılda, SSGSS Kanunu ile belirlenen 65 yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilecek.


-MALULLÜK VE ÖLÜM AYLIĞI MEVCUT YASADAKİ GİBİ KALACAK-


Kaldırılan fiili hizmet zammının sürdürülmesini isteyen Platform'un talebi hükümet tarafından kabul edilmezken, işin niteliği fiili hizmet zammından yararlanmaya uygun görülmesi halinde Meclis Genel Kurulu'nda önerge ile çizelgeye sektörler eklenebilecek.

Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresinin 10 yıla; 900 günlük prim gün sayısının ise bin 800 güne yükseltilmesi uygulamasının şu andaki mevcut yasadaki gibi kalacak.

Aylık bağlama oranı yüzde 2 yerine ilk 10 yıl, yılda yüzde 3, sonraki yıllarda ise yüzde 2 olması kararlaştırıldı. İlk defa işe başlayan sigortalılar için ise aylık bağlama oranı yüzde 2 olacak. Güncelleme kat sayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100'nün dikkate alınması isteyen Platform, tasarıda öngörülen yüzde 25'lik oranın yüzde 30'a yükseltilmesini yeterli görmedi.

Emek Platformu iş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalanlara (özellikle çalışmayanlara) bağlanan sürekli iş göremezlik gelirine, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı dikkate alınarak alt sınır geliri uygulanmasını talep etti. Görüşmeler sonrasında iş kazası ve meslek hastalığı sonucu tam iş göremez duruma düşen sigortalıdan bakıma muhtaç olanlar için, prime esas kazancın alt sınırının en az yüzde 85'i oranında gelir bağlanmasını öngörüldü. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahibi bir kişi ise sigortalı için hesaplanan gelirin yüzde 80'i; hak sahibi iki kişi ise yüzde 90'ı alt sınır olarak belirlendi.


Aylık alt sınırı geliri uygulamasını talep eden Platform'un talebini hükümet önemli ölçüde karşıladı. Malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları için, sigortalının bekar olması halinde prime esas kazancın alt sınırının yüzde 35'i, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğu varsa yüzde 40'ı oranında aylık alt sınırı uygulaması getirildi. Çalışan eşin, ölen eşinden alacağı dul aylığının yüzde 75'inin korunması talebi ise gelir elde etmesi nedeniyle kabul edilmedi.


-ÖLÜM VE EMZİRME YARDIMI MİKATIRINA SGK KARAR VERECEK-


Asgari ücretin üçte biri tutarında, altı ay süreyle verilmesi kabul edilen süt emzirme yardımının aynı miktar ve süreyle verilmesini ile cenaze yardımının asgari ücretin üç katı olmasını isteyen Platform'un isteği kısmen kabul edildi. Süt emzirme yardımını miktar ve süresi ile ölüm aylığı miktarını Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nun belirlemesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanması karalaştırıldı.

Yetim kız çocuklarına ödenen evlenme yardımının mevcut uygulamadaki gibi yetim aylığının 24 katı olmasını talep eden Platformun önerisi, hükümet tarafından kabul edildi.


-HASTANIN TERCİH ETTİĞİ ALTERNATİF TEDAVİLERDE FARK ÜCRETİ ALINACAK-


Diş protezlerine 18-45 yaş sınırı da kaldırılırken, özel hastanelerin alacakları fark ücretini belirleme yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu'na, oranın yükseltilmesi yetkisi de Bakanlar Kurulu Kararı'na bırakıldı. İstisna yöntemleri dışındaki yöntemlere dayalı olarak yapılacak tedavilerde üç katına kadar alınacak fark ücretinin alınmaması kabul edildi. Hastanın kendisinin tercih ettiği alternatif tedavilerde ise fark ücreti alınacak.


-YATAN HASTALARDAN KATILIM PAYI ALINMAYACAK-


Emek Platformu'nun ayaktan yapılan muayene ve tedaviler için 2 YTL; tüm protez, ortez ve ilaç bedelleri için yüzde 10 ve yüzde 20 oranında değişen oranlarda katılım payı alınmamasını talebi kısmi olarak kabul edildi. Kronik hastalıklar için gerekli olan ve hayati öneme haiz protez, ortez, araç, gereç ve ilaç bedellerinden katılım payı alınmamasını kabul edilirken, ayaktan tedaviler ile diğer protez, ortez, tıbbi araç, gereç ve ilaçlardan halen uygulanan oranda katılım payı alınmasına devam edilecek. Yatarak tedavilerde ise hastalardan kurumca belirlenecek oranda alınması düşünülen katılım payının kaldırılması talebi hükümet tarafından kabul edildi.


-İŞSİZLER 90 GÜN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANABİLECEK-


İş akdi sona eren sigortalıların, geriye doğru bir yıl içinde 90 gün zorunlu sigortalıklarının olması durumunda, sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihten itibaren iş akdinin sona erdiği tarihi izleyen 10 gün sonra 90 gün süreyle, bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Ayrıca, kamu işyerlerindeki mevsimlik işçilerin, iş sözleşmelerinin askıda kaldığı aylarda Genel Sağlık Sigortası primlerinin kurumlarınca ödenmesi kabul edilerek bu sürelerde sağlık hizmetlerinden yararlanmaları sağlandı. Yoksulluk sınırı da asgari ücret net tutarının bir bölü üçünden, brüt tutarının bir bölü üçüne yükseltilerek yüzde 30 oranında bir artış yapılması kararlaştırıldı.

Bu haber toplam 1554 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim