Çocukların uzun süre dikkatini üzerinde toplaması açısından Lego ve yapboz türü oyuncakların çocuk gelişiminde daha etkili olduğu gözleniyor. Ayrıca parçaları bir araya getirerek çocuğun oynamak istediği oyuncağı kendi oluşturması da hayal gücünün gelişmesine katkı sağlıyor. Bu sayede önce oyuncağı yaparken sonra da kendi yaptığı oyuncakla oyunlar oynarken geçirdiği zaman dilimi çocuk gelişimi için en etkili zamanlardır.
Başta doğum günleri olmak üzere çocukların özel günlerinde oyuncak ile onları mutlu ederiz. Fakat alınan oyuncakların çocukların ilgi alanlarına hitap etmesi çok önemlidir. Fiziksel aktivitesi yüksek çocuklar için spor malzemeleri almak uygunken zihinsel aktivitesi yüksek olan çocuklar için yapboz ve Lego tarzı ürünler daha uygundur. Çünkü 0-6 yaş dönemindeki bir çocuğun en mutlu olduğu anlar oyun oynadığı zamanlardır. Çocuk oyun yoluyla kendi kişiliğini ve gelecekte olmak istediği kişinin provasını yapar. İyi bir oyuncak çocuğun bilişsel kabiliyetini desteklemeli ve arkadaşlarıyla birlikte aynı oyunu oynamaya elverişli olmalıdır.
Oyuncak çocuğun merak duygusunu harekete geçirmeli ve onu yeni keşifler yapmaya teşvik etmelidir. Bu onları duygusal olarak da güçlendirecektir. Daha sabırlı olmayı ve başarma duygusunu deneyimleyen çocuk toplum içinde hem daha uyumlu hem başarılı bir birey olmaya adaydır. Merak duygusu ile kırılın oyuncaklar her ne kadar anne babaları çileden çıkartsa da aslında çocuğun gelişim sürecine katkısı bakımında faydalıdır.
Çocuğun meslek seçiminde oyuncakların etkisi
Çocuk gelişimi ile ilgili yapılan araştırmalar zaman zaman medyada yayınlanarak toplumun bilinçlenmesi için katkı sağlanmaya çalışılıyor. Bu maksatla yapılan oyuncak haberleri ile oyunun ve oyuncağın çocuk gelişiminde son derece önemli olduğu sıkça vurgulanıyor. Öyle ki oyuncakların çocuğun ileride meslek seçimini bile etkilediği ileri sürülüyor. Zihinsel gelişimi destekleyen oyuncakları tercih eden çocukların daha ziyade akademisyen ya da bilimsel çalışmalara yatkınlığı, fiziksel gelişimi destekleyen oyuncakları tercih eden çocukların ise daha bağımsız işlere yöneldiği belirtiliyor. Zira çocukluk döneminde edindiği yetenek ve alışkanlıklar onları kendilerini mutlu hissettikleri meslekleri yapmaya yönlendiriyor.