• BIST 9643.81
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Özel diş klinikleri SGK'lılara açılıyor, hekimlere kota uygulanacak

Özel diş klinikleri SGK'lılara açılıyor, hekimlere kota uygulanacak
Özel hastaneler sözleşmesindeki hükümler dikkate alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan taslağa göre, özel sağlık hizmet sunucularından diş hekimi muayenesi, diş çekimi, dolgu, ...

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri'nin muayenehaneler ve özel sağlık hizmet sunucularından alınmasına ilişkin sözleşme taslağında son aşamaya gelindi. Özel hastaneler sözleşmesindeki hükümler dikkate alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan taslağa göre, özel sağlık hizmet sunucularından diş hekimi muayenesi, diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi, koruyucu diş sağlık hizmetlerine yönelik tedaviler, detartraj (diş taşı temizliği) gibi hizmetlerin alınması öngörülüyor.

SGK'dan alınan rakamlara göre bu hizmetler Sağlık Uygulama Tebliği(SUT) fiyatları üzerinden ödeme yapılması planlanıyor. Muayeneler ise hastalardan üst sınır yüzde 90 olmak üzere ilave ücret alabilecek. Ayrıca taslağa göre SGK'lı hastalar hizmet alınan kalemler dışında tedavi için başvurursa bu hastalara Diş Hekimleri Fiyat Tarifesi'nden belirli oranda indirim uygulanacak. Ayrıca diş hekimlerinin koruyucu diş sağlığı hizmetlerine katılımın özendirilmesi ve verilen hizmetlerin belirli oranının bu hizmetler olması sağlanması planlanıyor.

DİŞ HEKİMLERİNE KOTA BELİRLENECEK

Yine taslağa göre her hizmet için ayrı olmak üzere belirli sürelerden önce tekrar ihtiyacın doğması halinde ödeme yapılmayacak. Aynı sağlık hizmet sunucusunun bu tedaviyi tamamlaması sağlanacak. Ayrıca hekimler içinde lira ya da puan üzerinden aylık kotalar belirlenecek. Bu kotalar belirlenirken de kamuda diş hekim kaçışına engel olmak için Sağlık Bakanlığının diş hekimleri kazançları dikkate alınacak.

İLLER ARASINDAKİ DİŞ HEKİMİ DAĞILIMI DİKKATE ALINACAK

Hali hazırda aktif çalışan hekimler ile sözleşme yapılacak bundan sonra yeni sözleşme yapılırken iller arasındaki diş hekimi dağılımı dikkate alınacak ve diş hekimi başına nüfusun yüksek olan yerlerde hizmet verilmesi özendirilecek.

Şuan Üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucularından bu hizmet satın alınıyor. SGK rakamlarına göre 2011 yılında Üniversiteler için yaklaşık 100 milyon Sağlık Bakanlığına ise 1 milyar civarında fatura tahakkuk ettirilmiş. Özel Sağlık hizmet sunucularından ağız diş sağlığına ilişkin alınacak kalemler, tahakkukların yaklaşık % 75'ini oluşturduğu belirtiliyor. Bu hizmetlere ilişkin olarak bütçeye yaklaşık 800 milyon ile 1 milyar arasında ek yük getirmesi bekleniyor.

KALKINMA BAKANLIĞI VE HAZİNE SICAK BAKMIYOR, MALİYE BAKANLIĞI'NDAN ŞARTLI DESTEK

SGK'dan alınan bilgiye göre konunun değerlendirilmesi için Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı durum değerlendirme toplantıları yapıldı. Toplantı sonucuna göre başta Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığı bütçeye ek yük getireceği için uygulamaya sıcak bakmıyor.

Ancak Maliye Bakanlığı bu hizmetin özellerden de alınması konusunda bütçe makul miktarlarda olması kaydı ile uygulamaya olumlu yaklaşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ise olumlu ya da olumsuz bir görüş bildirmediği aktarılıyor. Kararın ise SGK'ya bırakıldığı kaydedildi.

ACAR: UYGULAMANIN TEMMUZ AYINDA BAŞLAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Öte yandan SGK Başkanı Fatih Acar, temmuz ayından itibaren özel diş hekimlerinden hizmet alınması gibi bir uygulamanın şu aşamada söz konusu olmadığını açıkladı. SGK Gönüllüleri tarafından ''Bir kitap var, hayallerim gerçek olsun'' sloganıyla başlatılan kitap bağış kampanyası törenin ardından basın mensuplarına konuşan Acar, "Üzerinde çalıştığımız, prensip olarak sıcak baktığımız bir konu. Ama bütün boyutlarıyla ortaya çıkan tabloya göre karar verilmesi gerekiyor." dedi.

SGK olarak e-reçete, avuç içi damar izi gibi önemli düzenlemeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını bildiren Acar, "Basınımızda yer aldı, 'Temmuz ayından itibaren SGK böyle bir uygulamaya geçiyor' diye. Bu doğru değil. Şu anda çalışma aşamasında yürütülen konular bunlar. Tabii olayın bir finans boyutu var. Maliye Bakanlığı, Hazine yetkilileriyle görüşmemiz gereken konular bunlar. Bunlar da görüşülüyor şu anda. İlave yük getirecekse bu ne kadar olacak. Bu finansman boyutu dışında teknik boyutları var. Sonuçta bizim provizyon sistemine özel diş hekimlerini dahil edeceğimiz bir teknik altyapının kurulması boyutu var. Üçüncü boyut da özel diş hekimlerinden nasıl hizmet satın alınacak, böyle bir kota dahilinde mi alınacak, tamamen açık mı olacak? Bütün bunları Diş Hekimleri Birliği Derneği ile de görüşmek suretiyle değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Konunun çalışmaların tamamlanmasının ardından gelecek yıl netleşeceğini bildiren Acar, ''Yani temmuz ayında biz özel diş hekimlerinden hizmet alıyoruz diye bir uygulama şu aşamada söz konusu değil. Bu herhalde yanlış anlaşıldı, basına yanlış bir şekilde intikal ettirildi. Üzerinde çalıştığımız bir konudur, prensip olarak sıcak baktığımız bir konudur. Ama bütün bu boyutlarıyla ortaya çıkan tabloya göre karar verilmesi gerekiyor. Onlar ortaya çıktıktan sonra yine sizlerle bunu paylaşmak suretiyle ne olduğuna karar vereceğiz.'' diye konuştu.

'NİHAİ ŞEKİL YIL SONUNDA'

Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sözleşme yapacaksak sözleşme taslağımız hazır. Ama sözleşme yapabilmemiz için finansman boyutlarıyla, teknik altyapıyla, hangi hizmetlerin alınıp alınmayacağıyla ilgili bütün bunların nokta koyacağımız aşamaya getirilmesi gerekir. 'Hemen biz bu hizmeti alıyoruz' demek doğru bir yaklaşım olmaz. Gereksiz beklentiye neden olabilir. Onun için bütün bu çalışmaları yaptıktan sonra değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bizim zaten 2012 Eylem Planımızda yer alan 125 eylemimiz var. Bu 125 eylem içerisinden bir tanesi de diş hekimlerinden hizmet satın alınabilmesiyle ilgili çalışmanın yapılarak bitirilmesidir. Bu çalışma bu yıl sonunda nihai şeklini alacak ve karar verilecek. Müspet, menfi, şu aşamada bir şey söylememiz doğru olmaz. Ama çalışılan bir konudur bu.

'YIĞILMA BİTECEK'

Yeni sistemle, protez ve köprü tedavisinde yaşanan yığılmaların da önüne geçilmesi planlanıyor. Türkiye'de yaklaşık 20 bin diş hekimi bulunuyor bunlardan 5 bin 500'ü kamu hastanelerinde, diğerleri de özel kurumlarda çalışıyor. Kamu çalışanları diş tedavisi için özel kurumlardan yararlanabiliyor. Ancak memurun özel kurumlara sevki için kamu hastanesinde 90 gün içinde diş tedavisinin yapılamayacağının belgelenmesi gerekiyor. Diğer sigortalılar ise diş tedavisi için hastanenin verdiği randevu tarihini beklemek durumunda kalıyor. Protez, köprü gibi tedaviler için aylarca sıra beklemek durumunda kalabiliyor. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10105 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim