48-52 yaş arasındaki kadınların yaşadığı menopoz döneminde vücutta belirgin değişimler gözlenir. Östrojen takviyesi ise kalp sağlığını korumanın yanında kemiklere ve cilde ciddi fayda sağlıyor
Orta yaşlarda başlayan cilt yaşlanması, menopoz döneminde daha da hızlanabilir. Ancak menopoz döneminde kadına verilen östrojen hormon tedavileri, yaşlanmayı engellediği gibi tersine de çeviriyor. Östrojenin olumlu etkisiyle, cildin görünüşü düzeliyor ve gerginliği artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alparslan Baksu, menopoz döneminde kadınlarda görülen hızlı yaşlanma, kemik erimesi, kalp krizi gibi riskleri ve tedavi sürecinde yaşanacak olumlu gelişmeleri paylaştı:
KOLAJEN MİKTARI ARTAR
Menopozda kullanılan östrojen, derideki kolajen sentezini artırır. Ayrıca hiyalüronik asit sentezini hızlandırarak, derideki nemliliği ve canlılığı sağlar.
Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi; menopozdaki östrojen eksikliği, bağ dokusu ve ciltte meydana gelen olumsuz değişikliklerin hızlanmasına yol açıyor.
Menopoz döneminde kadına verilen östrojen hormon tedavileri, bu olumsuz değişiklikleri önemli oranda engeller, hatta tersine çevirebilir. Östrojenin cilt üzerindeki olumlu etkilerini söyleyecek olursak; dokuya sağlamlık ve esneklik veren kolajenin miktar ve kalitesini artırır. Cildin görünüş ve gerginliğinden sorumlu yapıları düzeltir.
DÜZENLİ TARAMA ÖNEMLİ
Menopoz döneminde iskelet sistemindeki değişiklikler de önemlidir. Östrojen hormonunun azalması ile kemiklerde yıkım süreci hızlanır ve kemik erimesi artar. Östrojen hormonu, kemiklerde yapımı sağlayan hücreleri uyarır ve yıkım yapan hücreleri baskılar.
Menopoz; kadının sağlık taramalarını düzenli olarak yaptırması gereken önemli bir dönemdir. Kemik erimesinin hızlanması ile kadın vücudunun yapısı değişir, kemikler zayıflar ve boy kısalır. Düzenli smear testi, meme ultrasonu, kemik ölçümü, mamografi ve kan yağları tahlilleri yaptırılmalıdır.