• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Östrojen tedavisi cildi güzelleştiriyor

Östrojen tedavisi cildi güzelleştiriyor
48-52 yaş arasındaki kadınların yaşadığı menopoz döneminde vücutta belirgin değişimler gözlenir. Östrojen takviyesi ise kalp sağlığını korumanın yanında ...


KALP HASTALIĞI RİSKİ ARTIYOR
Kalp-damar hastalıkları; kadınlarda daha az görüldüğü halde, her iki cinste de en sık ölüm nedenleri arasında yer alıyor. 50'li yaşların altında, kalp-damar hastalıkları erkeklerde daha sık yaşanırken; menopoz sonrasında her iki cinste de aynı oranda risk görülüyor.

Östrojen ve özellikle kan yağları, kadınlarda kalp sağlığı üzerinde önemli etkiler oluşturuyor. Kadınlarda, LDL kolesterol (kötü kolesterol) menopoz öncesinde erkeklerden daha az oranlarda bulunmasına rağmen, menopoz sonrasında iki cins arasında fark kalmıyor. İyi huylu kolesterolde (HDL kolesterol) ise durum tersine yaşanıyor. Menopozdan sonra HDL kolesterol miktarı azalıyor.

KADINLIK HORMONU AZALDIKÇA KEMİK SAĞLIĞI DA ETKİLENİR
Kemikte yapım ve yıkım olayları, ömür boyu devam eden bir süreçtir. Ancak menopozla birlikte kemiklerin yıkım temposu hızlanabilir. Bundaki en önemli faktör ise östrojen hormonu eksikliğidir.
Menopoz kaynaklı kemik erimesinde en etkili tedavi yöntemlerinden biri hastaya östrojen verilmesidir. Günümüzde östrojen hormon tedavisinin bilinen en önemli faydaları; menopozal ateş basmaları, vajinal kuruluk ve kemik erimesi üzerinedir.

DÜZENLİ SÜT VE YOĞURT
Hormon tedavisinin yeterli olmadığı kadınlarda diğer kemik erimesi (osteoporoz) ilaçları da kullanılır. Bu ilaçlar, jinekologlar tarafından da yazılabilir.
Osteoporoz ilaçları, uzun süreli kullanıldığı için zaman içinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu ilaçların bilinen en belirgin yan etkileri; mide ve bağırsak sistemi üzerinedir. Ülser, gastrit gibi hastalıkları olan kadınların bu ilaçları kullanılması sakıncalıdır. Düzenli süt ve yoğurt tüketimi de kalsiyum ihtiyacını destekleyebilir.

KOLESTEROL İLACI İÇMEDEN KARACİĞER TESTİ YAPTIRIN
Menopoz sürecinde, kalp damar hastalığı riski taşıyan kadınlar kolesterol ilacı kullanabilir. Bu ilaçların en önemli yan etkisi ise karaciğer üzerinde görülür.
Menopozda kullanılan hormonlar da karaciğerde özümsendiği için hastanın başlangıçta ayda bir olmak üzere sık sık karaciğer enzimlerini kontrol ettirmesi gerekir. Bilinen bir karaciğer hastalığı olan hastalar ise kesinlikle kolesterol ilacı kullanmamalıdır.

HASTALIK YOKSA...
Hormon tedavisi görmeyen ve bilinen bir karaciğer hastalığı olmayan kadınlar ise gerektiği zaman rahatlıkla kolesterol ilacı kullanılabilir. Menopozda sakıncalı olan başka ilaç grubu ise yoktur.

HORMON TAKVİYESİ KOLESTEROL DÜŞMANI
Menopoz sonrası verilen östrojen tedavileri ile total ve zararlı kolesterol (LDL) azalıyor, faydalı kolesterol (HDL) artıyor. Böylece, kalp damar hastalığı riski azaltılmış oluyor.
Östrojen hormonunun, damar içyapısının fonksiyonları üzerinde de olumlu etkisi görülüyor. Menopozla birlikte östrojen hormonunun olumlu etkilerinden mahrum kalan kadınlarda kalp krizi riski artıyor.

KANSER ÜZERİNDE BİR ETKİSİ YOK
Menopoz sonrasında; meme, rahim, yumurtalık ve kolon kanserinde gözlenen artışın ise östrojen takviyesiyle değil kadının yaşıyla ilgili olduğu biliniyor. Östrojen hormonunun; meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin oluşumu üzerinde bir koruyucu etkisi söz konusu değil.
Ancak; östrojen tedavisinin, kolon kanseri oluşumunu az da olsa önlediği biliniyor.
 

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8163 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim