• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Oruç tutanlar sodaya dikkat!

Oruç tutanlar sodaya dikkat!
Sodanın içindeki sodyum vücutta daha fazla sıvı tutulmasına neden olurken ciddi tansiyon artışına yol açıyor. Tansiyon yükselmesi de kalp yetmezliği ve beyin kanamalarına neden oluyor.

Oruç tutan kalp hastalarının sahura kalkması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yazıcı, "Sahurda süt, yumurta, yoğurt, yarım yağlı veya yağsız peynir, birkaç tatlı kaşığı reçel veya bal içeren bir kahvaltı tercih edilmelidir.

Bunlara ek olarak sahurda 2-3 dilim kepekli veya tahıllı ya da çavdar ekmeği, çorbalar, çiğ meyve-sebze, domates, salatalık yenilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yazıcı kalp damar hastalarının kırmızı et ve kızartma türlerinden uzak durması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, "Ramazan'da tatlı olarak yağlı ve ağır tatlılar yerine kalorisi düşük sütlaç, güllaç, muhallebi, hoşaf ve kompostolar tercih edilmelidir.

Ramazan boyunca özellikle kalp-damar, tansiyon hastaları sosis, salam, sucuk, pastırma, börek, kırmızı et ve her türlü kızartmadan uzak durmalılar" dedi.

Oruç süresinin uzunluğu ve sıcaklık nedeniyle ortaya çıkan ciddi sıvı kaybını gidermek için tüketilen sodanın kalp yetmezliği ve beyin kanamasına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yazıcı, şöyle konuştu:

"İftar ile sahur arasında bol bol sıvı tüketilmelidir. Günlük yaklaşık 2 litre sıvı ihtiyacı enerji verici olan ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları ile karşılanabilir.

Tansiyon ve kalp hastaları için günlük tuz alımının kısıtlanması tedavinin önemli bir parçasıdır. Sıvı ihtiyacını veya hazımsızlığı gidermek için alınan sodanın içindeki sodyum vücutta daha fazla sıvı tutulmasına neden olur, bu da ciddi tansiyon artışına yol açabilir.

Tansiyon yükselmesi de kalp yetmezliği, beyin kanamalarına neden olabilir. Bu nedenle hipertansiyon ve her tür kalp hastası soda ve maden suyu tüketmemelidir."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4482 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim