Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Erdoğan Er, ayak problemlerinde ortopedik ayakkabıların tedavi edici özelliği olmadığını söyledi.
Dr. Er, en sık karşılaşılan ayak problemlerinin başında gelişimsel düztabanlık, doğuştan çarpık ayak ve topuk, tırnak batmaları, nasırlar, yüksek topuk ve dar burunlu ayakkabıların kullanılmasıyla başparmaklarda meydana gelen şekil bozuklukları ve ağrılar olduğunu ifade etti. Çocuklardaki ayak rahatsızlıklarının doğuştan var olabildiği gibi sonradan da meydana gelebileceğini kaydeden Er, "Ayak sorunlarını iki şekilde sınıflandırabiliriz. Birincisi gelişimsel düztabanlık, ikincisi ise doğuştan çarpık ayaktır. Düztabanlık aslında önemli bir sorun olmayıp çocuklarımızın yaklaşık yüzde 70-80'inde görülebilir. Düztaban çocuklarda, hafif taban çökmesi ve içe basma görülür. Tedavi için verilen ortopedik botların, tabanlıkların veya ayakkabıların hiçbir tedavi edici etkisi bulunmamaktadır." dedi.
Uzm. Dr. Er, ortopedik tıp camiasının bu tedavi yöntemlerini 1950'den 1970 yılına kadar araştırdığını, sonunda tabanlık ya da özel ayakkabıya gerek olmadığına karar verdiğini aktardı. Doğuştan çarpık ayak denen, ayakları içe dönük bebeklerin toplumda görülme sıklığının yüzde 0,1 olduğunu vurgulayan Erdoğan Er, "Bu çok yüksek bir orandır. Erkek çocuklarımızda, kız çocuklarımızdan beş altı kat daha sık görülmektedir ve çok ciddi bir ayak sorunudur. Bu hastalarımıza erken dönemde düzeltici alçı ya da ortopedik cerrahi tedavi uygulanır. Doğuştan çarpık ayaklı hastalarımızda, erken tedaviyle başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ortopedik rahatsızlıkları olan hastaların tedavisinde ortopedik ayakkabı kullanmanın gerekli olduğu durumlar sınırlı da olsa vardır fakat bu hastalıklar küçük bir gruptur ve özel ortopedik protez atölyelerinde özel kalıplarla yapılan ayakkabılardır. Her yerde yapılamazlar, çarpık ve içe dönük ayakların conservatif veya cerrahi tedavilerinden sonra kullanılırlar." diye konuştu.
Tabanlık ve ortopedik bot gibi dıştan destekli ayak tedavilerinin, ayakların gelişimiyle ilgili hiçbir şeyi değiştirmediğine ve ailelerin bütçelerine ağır yükler getirdiğine dikkat çeken Er, ayakkabı seçerken dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Uzm. Dr. Er, şunları kaydetti: "Ömrümüz boyu ayaklarımız bizi taşımakta ama biz onlara yeterince önem vermemekteyiz. Bunun en belirgin örneği, ayakkabılarımızı sağlıklı seçmememiz, sağlıklı üretmememiz veya ticari gayelerle ortopedik denen birtakım pabuçları satın almamızdır. Bu şekilde davranarak ayaklarımızın sağlığını biraz da biz bozmaktayız. Çocuklarımıza yumuşak, hafif ve rahat kullanımı olan ayakkabıların seçilmesini öneriyorum."