• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 9 °C

Ortopedik Ayakkabıların Tedavi Edici Özelliği Yoktur

Ortopedik Ayakkabıların Tedavi Edici Özelliği Yoktur
Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Erdoğan Er, Ayak Problemlerinde Ortopedik Ayakkabıların Tedavi Edici Özelliği Olmadığını Söyledi. Dr.

Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Erdoğan Er, ayak problemlerinde ortopedik ayakkabıların tedavi edici özelliği olmadığını söyledi.

Dr. Er, en sık karşılaşılan ayak problemlerinin başında gelişimsel düztabanlık, doğuştan çarpık ayak ve topuk, tırnak batmaları, nasırlar, yüksek topuk ve dar burunlu ayakkabıların kullanılmasıyla başparmaklarda meydana gelen şekil bozuklukları ve ağrılar olduğunu ifade etti. Çocuklardaki ayak rahatsızlıklarının doğuştan var olabildiği gibi sonradan da meydana gelebileceğini kaydeden Er, "Ayak sorunlarını iki şekilde sınıflandırabiliriz. Birincisi gelişimsel düztabanlık, ikincisi ise doğuştan çarpık ayaktır. Düztabanlık aslında önemli bir sorun olmayıp çocuklarımızın yaklaşık yüzde 70-80'inde görülebilir. Düztaban çocuklarda, hafif taban çökmesi ve içe basma görülür. Tedavi için verilen ortopedik botların, tabanlıkların veya ayakkabıların hiçbir tedavi edici etkisi bulunmamaktadır." dedi.


Uzm. Dr. Er, ortopedik tıp camiasının bu tedavi yöntemlerini 1950'den 1970 yılına kadar araştırdığını, sonunda tabanlık ya da özel ayakkabıya gerek olmadığına karar verdiğini aktardı. Doğuştan çarpık ayak denen, ayakları içe dönük bebeklerin toplumda görülme sıklığının yüzde 0,1 olduğunu vurgulayan Erdoğan Er, "Bu çok yüksek bir orandır. Erkek çocuklarımızda, kız çocuklarımızdan beş altı kat daha sık görülmektedir ve çok ciddi bir ayak sorunudur. Bu hastalarımıza erken dönemde düzeltici alçı ya da ortopedik cerrahi tedavi uygulanır. Doğuştan çarpık ayaklı hastalarımızda, erken tedaviyle başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ortopedik rahatsızlıkları olan hastaların tedavisinde ortopedik ayakkabı kullanmanın gerekli olduğu durumlar sınırlı da olsa vardır fakat bu hastalıklar küçük bir gruptur ve özel ortopedik protez atölyelerinde özel kalıplarla yapılan ayakkabılardır. Her yerde yapılamazlar, çarpık ve içe dönük ayakların conservatif veya cerrahi tedavilerinden sonra kullanılırlar." diye konuştu.

Tabanlık ve ortopedik bot gibi dıştan destekli ayak tedavilerinin, ayakların gelişimiyle ilgili hiçbir şeyi değiştirmediğine ve ailelerin bütçelerine ağır yükler getirdiğine dikkat çeken Er, ayakkabı seçerken dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Uzm. Dr. Er, şunları kaydetti: "Ömrümüz boyu ayaklarımız bizi taşımakta ama biz onlara yeterince önem vermemekteyiz. Bunun en belirgin örneği, ayakkabılarımızı sağlıklı seçmememiz, sağlıklı üretmememiz veya ticari gayelerle ortopedik denen birtakım pabuçları satın almamızdır. Bu şekilde davranarak ayaklarımızın sağlığını biraz da biz bozmaktayız. Çocuklarımıza yumuşak, hafif ve rahat kullanımı olan ayakkabıların seçilmesini öneriyorum."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7995 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim