Güzel ve fonksiyonlarını yerine getirebilen sağlıklı bir çene yapısı için çocuklukta ortodonti muayenesi yaptırmak gerektiğini söyleyen Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, ihmal edilen çene sorunlarının ömür boyu devam edebileceğini aktardı.
Küçük yaşta ortodontik muayeneden geçilmediğinde diş yapısındaki bozuklukların fark edilemediğini ve kalıcı şekil bozukluklarına kadar varan olumsuzlukların yaşanabildiğini vurgulayan Dr. Yalçın, anne ve babalara, çocuklarını en az bir kez ortodontiste götürmeleri tavsiyesinde bulundu.
"Süt dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesini beklemek her zaman doğru değildir" diye konuşan Yalçın, bu muayenenin neden önemli olduğunu şöyle açıkladı:
"Pek çok çocukta ortodontik sorunlar erken yaşta ortaya çıkar. Çocuklarımızı ortodontistle tanıştırmak için en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve dengesizlikler bu yaşlarda daha kolay tedavi edilebilir. Süt dişleri değişimini tamamlayıncaya kadar büyümenin de yüzde 95'i tamamlanacaktır. Özellikle asimetrik çene yapısı gibi zor sorunları olan çocuklara mutlaka müdahale edilmelidir."
DİŞ DİZİLİMİNE KANMAYIN, ÇENEDE SORUN OLABİLİR
Bazı anne babaların çocukların dişlerinin inci gibi sıralı dizilimine aldandığını ancak çenedeki önemli sorunları fark etmediklerini belirten Yalçın, "İnci gibi dişlere kanmayın. Kız çocuklarda üst çenenin önde olması ya da erkek çocuklarda alt çenenin önde olması gibi durumlar, kontrolsüz şekil bozukluklarına neden olur. Kuş yüzü görüntüsü gibi anormallikler yaşanabilir. Özellikle kız çocukları erkek çocuklara göre gelişimlerini bir yıl önce tamamlar. Bu yaşlar geçmeden bu sorunların tespit edilerek tedavi uygulanması gerekir" dedi.
ORTODONTİK TEDAVİ NE ZAMAN GEREKİR?
Bazı durumlarda ortodontik tedaviye erken başlamanın son derece hayati olabildiğine vurgu yapan Yalçın, "Çocuğunuzun çeneleri arasında fark varsa dişler düzgün de olsa tedavi gereklidir. Arka dişler çapraz kapanıyorsa, ön kalıcı dişler çapraz kapanıyorsa, aşırı derecede dar üst çene yapısı varsa, kalıcı dişlerin çıkmasını engelleyen süt dişleri düşmememişse, erken çekilmiş süt dişinden kaynaklanan çene daralması varsa, ortodontik tedavi şarttır" uyarısında bulundu.
TELLER SORUN OLMAKTAN ÇIKTI
Diş teli kullanan çocukların eskisi gibi olumsuz durumlarla karşılaşmadığının ve tedavide renk alternatifi gibi yenilikler olduğunun altını çizen Yalçın, "Çocukların isteklerine göre renk alternatiflerinin olması işimizi kolaylaştırıyor. Ortodontik tedavi gören çocuk sayısının artması ile çocuklar artık tel takan arkadaşlarını garipsemiyor. Belli bir alışkanlık seviyesine gelinmesi memnuniyet verici" şeklinde konuştu.