• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

"Orta yaşa gelmeden menopoza hazırlanın"

"Orta yaşa gelmeden menopoza hazırlanın"
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Karateke: "Ateş basması, eklem ağrıları, kilo alımı, kalp ve şeker hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu menopoz dönemindeki kadınlarda görülebilmektedir.

DUYGU YENER - Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, menopoza hazır olmanın önemine işaret ederek, "Her kadında olmasa da genellikle ateş basması, eklem ağrıları, kilo alımı, kalp ve şeker hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu menopoz dönemindeki kadınlarda görülebilmektedir. Bu sorunlardan korunmak ve daha konforlu bir menopoz süreci yaşayabilmek için kadınlar orta yaşlara gelmeden önce menopoz dönemleri için hazırlık yapmalıdır." dedi.

Prof. Dr. Karateke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "kadınların regl dönemindeki kanamaların sona ermesi" şeklinde tanımlanan menopozun, östrojen hormonunun eksik salgılanmasıyla gerçekleşen tıbbi bir durum olduğunu bildirdi.

Östrojen hormonunun, dişilik hormonu olarak da adlandırıldığını dile getiren Karateke, bu hormonun yumurtalıklarda üretildiğini daha sonra vücudun diğer organlarını da etkileyerek bazı değişikliklere neden olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Karateke, östrojen hormonunun zaman içerisinde eskisinden daha az salgılanmaya başlamasıyla regl düzensizliğinin başladığına işaret ederek zamanla bu dönemin sona ereceğini söyledi.

Menopozun her kadının hayatının bir döneminde yaşayacağı normal bir süreç olduğunu aktaran Karateke, "Kadınlar belirli bir yaşa geldiklerinde menopoza gireceklerini bildiklerine göre vücutlarını çok daha önceden bu sürece hazırlamaları uygun olacaktır. Her kadında olmasa da genellikle ateş basması, eklem ağrıları, kilo alımı, kalp ve şeker hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu menopoz dönemindeki kadınlarda görülebilmektedir. Bu sorunlardan korunmak ve daha konforlu bir menopoz süreci yaşayabilmek için kadınlar orta yaşlara gelmeden önce menopoz dönemleri için hazırlık yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kareteke, menopoz dönemi ile kısa sürede kadın vücudunda birtakım değişikliklerin başladığını dile getirerek, ateş basması, terleme ve uykusuzluğun kısa sürede etkisini gösterdiğini vurguladı.

Uzun vadede kemik erimesi, koroner kalp hastalıkları şeklinde bazı rahatsızlıkların ortaya çıkabildiğini anlatan Prof. Dr. Karateke, menopoz dönemindeki kadınlara, yaşlanma nedeni ile azalan kadınlık hormonlarını artırmak için "hormon replasman tedavisi" uygulandığını ancak bunun standart yöntem olmaktan çıktığını söyledi.

Hormon replasman tedavisinde genel olarak riskler ve faydalar değerlendirilerek, kişisel sağlık profillerine bakılarak uygulama yapılması gerektiğini ifade eden Karateke, "Menopozla ilgili en doğru bakış açısı, menopozun kadın yaşamında kaçınılmaz bir dönem olduğunu bilmek ve bu gerçekten hareketle menopoza yıllar öncesinden hazırlanmaktır. Bunun için bazı önlemleri almak ve bazı duyarlılıkları geliştirmek yeterli olacaktır." dedi.

- Sigara menopoz yaşını erkene çekiyor

Prof. Dr. Karateke, menopoz dönemini rahat geçirmek için yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Kolesterol yükselmesini önlemek için kırmızı et yerine beyaz et tüketilmesi gerektiğini kaydeden Karateke, şöyle konuştu:

"Kemik erimesine karşı süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Kan şekerini yükseltmeyen kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Yiyeceklerdeki tuz miktarı azaltılmalıdır. Tuzla birlikte alınan sodyum kalp damar hastalıklarına ve idrarla kalsiyum kayıplarına yol açarak osteoporoza neden olur. Çay, kahve, kola, çikolata, kakao gibi kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Böylece menopoz döneminde görülen uykusuzluk, sıcak basması ve osteoporoz gibi durumların görülme olasılığı en aza indirilir. Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Rahatlatıcı bitki çayları içilmelidir. Sigara bırakılmalıdır. Sigarayı bırakarak kalp damar hastalığı, kanser, inme ve birçok hastalık riskinin büyük ölçüde azalacağı unutulmamalıdır. Ayrıca günde 10 veya daha fazla sigara içen kadınlarda menopoz yaşı ortalama 1,5 yıl erkene çekilmektedir."

Karateke, yıllık mamografi, meme ultrasonu, jinekolojik muayene ve PAP Smear testi, tam kan sayımı, lipid profili ( total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, trigliseridler), karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST ), TSH ve kemik yoğunluk ölçümü gibi tetkiklerin de ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4112 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim