İngiltere'deki Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, daha önce geliştirilmiş olan "hücre yazıcısı" teknolojisini kullanarak canlı embriyonik kök hücrelerin kültür ortamında geliştirip ilk kez eşit büyüklükte hücre kütleleri yapabileceklerini gösterdi. İnsan embriyosundan alınan bu kök hücrelerin beyinden kemiğe yetişkinlerin vücudundaki tüm hücrelere dönüşme kapasitesi bulunuyor ve bu açıdan hücre veya hatta organların hasarlı taraflarının düzeltilmesi veya tüm organın kopyalanması için kullanılabilecek.
Hücrelerin hayatta kalabileceği son derece hassas bir süreçle aynı boyutta hücre damlacıkları oluşturan hücre yazıcısı, aynı zamanda bu hücrelerin başka hücre türlerine dönüşmesi özelliğini koruyor. 3 boyutlu hücre yazma metodu, yeni ilaçların denenmesi, organ üretimi ve hatta gelecekte doğrudan insan vücuduna hücre yazımı için kullanılabilecek. Araştırmacıların geliştirdiği yazıcı, iki "biyo-mürekkep" püskürten kapakcıktan oluşuyor. Bir kapakçık oluşturulacak organın tanımlayan bir solüsyonla beraber kök hücreleri, diğeri ise sadece solüsyonu püskürtüyor. Araştırmacıların geliştirdiği cihaz sayesinde kök hücreler ölmeden belirli şekil ve konsantrasyonda kütleler elde edilebiliyor. Biofabrication dergisinde çıkan makalede araştırmacılar, yazıldıktan 24 saat sonra kök hücrelerin yüzde 95'inin canlı olduğunu, 3 gün sonra da yüzde 89'unun canlı olduğunu bulguladı.
Daha önce bu yazıcıyı technolojisini geliştirip fare kök hücreleri için sonuçlarını göstermiş olan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Utkan Demirci, yazıcının ilaç testleri için son derece kullanışlı olacağını söyledi ve, "Organ üretmek uzun dönemli bir hedef. Bu uzak hedefe uzun vadede biyolojinin ve biyoteknolojinin ilerlemesiyle belki de ulaşmak mümkün olabilecek" dedi.