• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Organ sarkmasına robotlu çözüm

Organ sarkmasına robotlu çözüm
Kadınların korkulu rüyası organ sarkmasına teknolojik çözüm... Hem rahmi, hem mesanesi ve hem de rektumu sarkmış bir hastanın ameliyatı,..

Hem rahmi, hem mesanesi ve hem de rektumu sarkmış bir hastanın ameliyatı 'Da Vinci' isimli robotla başarıyla yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Bülent Çetinel, rahmi koruyarak bütün organların toparlanması ameliyatının Türkiye'de ilk kez robotla yapıldığını söyledi.

Astronotların gerektiğinde uzayda ameliyat edilmesi için geliştirilen "Da Vinci" robotu, hastaların yüzünü güldürmeye devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çetinel, 'Da Vinci' isimli robotu kullanarak Türkiye'de ilk kez 'total sarkma' ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Prof. Dr. Çetinel, 60 yaşındaki Hatice Alkaya'nın hem rahim hem mesane hem de rektum sarkması şikayetini rahme hiç zarar vermeden çözdü. Prof. Dr. Bülent Çetinel, "Rahmi de koruyarak bütün organ toparlanması ameliyatı ilk kez robotla yapıldı" dedi.

KADINLARIN KORKULU RÜYASI!
Organ sarkmasının kadınların sosyal hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Prof. Çetinel, günümüzde idrar kaçırma sorunun başarıyla tedavi edilebildiğini anlattı. Prof. Çetinel, "Kadınlarda organ sarkmaları pelvik organ, pelvis içindeki organ sarkmaları oldukça sık görülen bir durumdur. Biz bunları mesane sarkmaları, (rektum kalın bağırsağın ucu) rektum bombeleşmeleri ya da rahim sarkmaları şeklinde sınıflandırıyoruz. Hatice Alkaya, hem rahmi, hem mesanesi hem de rektumu sarkmış bir hastaydı. Biz bu duruma 'total sarkma' olarak tanımlıyoruz" ifadesini kullandı.

RAHMİ KORUYOR
Kadınların eğer rahimlerinde kötü huylu bir hastalık yoksa sarkma nedeniyle rahimlerini aldırmak istemediklerini vurgulayan Prof. Çetinel, rahmi koruyarak bütün organların ameliyatla toparlanabileceğini aktardı.

KOLLARI 540 DERECE DÖNÜYOR
Robotla bu ameliyatın yapılmasının pek çok avantajının olduğunu kaydeden Prof. Bülent Çetinel, robotun pek çok özelliğinin bulunduğunu belirterek, "Robotun kollarının 540 derece dönmesi, ameliyat alanının istenildiği ölçüde büyütülmesi ameliyatın başarılı olmasında önemli rol oynuyor" dedi. Dr. Çetinel, Da Vinci'nin daha az kesi, daha az kanama ve ağrı ile hastalara büyük konfor sunduğunun altını çizdi.

KISA SÜREDE İYİLEŞİYOR
Hastanın kısa sürede iyileştiğini ve sosyal hayata döndüğünü kaydeden Prof. Çetinel, robotik cerrahi ile bu ameliyatların yaygınlaşacağını ifade etti.

Günümüzün en gelişmiş robotik cerrahi sistemi olarak nitelendirilen Da Vinci Robotu'nun kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşıyor. Ülkemizde robot, üroloji, kardiyovasküler cerrahi, jinekoloji, genel cerrahi, kulak-burun-boğaz hastalıkları cerrahisinde başarıyla kullanılıyor.

Münevver ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3104 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim