• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Organ beklerken bin 800 kişi hayatını kaybetti

Organ beklerken bin 800 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kapuağası: "Türkiye Organ, Doku Bilgi Sistemi'ne kayıtlı yaklaşık 25 bin hasta nakil olabilmek için sıra bekliyor."

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye Organ, Doku Bilgi Sistemi'ne (TODS) kayıtlı yaklaşık 25 bin hastanın nakil olabilmek için sıra beklediğini belirterek, "Organ nakli olan ya da onlar kadar şanslı olmayıp organ bulunamadığı için hayatını kaybeden hastalarımıza rağmen, bekleme listemiz her geçen gün artmaktadır. Sadece 2013 yılında yaklaşık bin 800 hastamız organ bulunamadığı için hayatını kaybetmiştir" dedi.

Kapuağası AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ naklinin ikinci bir yaşam şansı olduğunu belirterek, nakil ihtiyaçlarının giderilebilmesi için yeterli organ bağışında bulunulması gerektiğini söyledi. Geçmiş yıllara oranla bağış sayısında artış olmasına karşın, hala istenilen düzeye gelinemediğini dile getiren Kapuağası, özellikle kadavradan yapılan bağışların yükselmesi gerektiğini bildirdi.

"TODS'a kayıtlı yaklaşık 25 bin hastanın nakil olabilmek için sıra beklediğini" belirten Kapuağası, "Organ nakli olan ya da onlar kadar şanslı olmayıp organ bulunamadığı için hayatını kaybeden hastalarımıza rağmen, bekleme listemiz her geçen gün artmaktadır. Sadece 2013 yılında yaklaşık bin 800 hastamız organ bulunamadığı için hayatını kaybetmiştir" dedi.

Kapuağası, Türkiye'de organ nakli için gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını, 119 tam donanımlı nakil merkezinin bulunduğunu, her türlü nakilin Avrupa standartlarında Ulusal Koordinasyon Sistemi'nin, nakil ekiplerinin veya organların transportunda gerekli desteği sağlayan uçak, helikopter ve kara ambulanslarının, yeterli sayıda vantilatörlü yoğun bakım yatağının, uzman hekim kadrosunun mevcut olduğunu vurguladı. Buna rağmen "Avrupa'da yüzde 75 düzeylerinde olan bağış oranlarının, Türkiye'de yüzde 22'lerde" bulunduğuna dikkati çeken Kapuağası, "2013 yılında bin 708 beyin ölümü tespit edilmiş olmasına rağmen, bunların sadece 379'una aile onayı alınabilmiştir. Bu durumda en büyük eksiğimiz, organ bağışı oranlarının yetersizliğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Hedefe yönelik faaliyetler düzenleniyor

Kapuağası, aile ret nedenlerini belirlemek üzere yapılan çalışmalarda dini nedenlerin, medyada çıkan olumsuz haberlerin, vücut bütünlüğünün bozulması endişesinin göze çarptığını söyledi.

Bakanlık olarak, organ bağış sayısını artırabilmek için toplumdaki yanlış inanışları düzelterek farkındalığı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Kapuağası, bu amaçla Bakanlık tarafından 2009 yılında başlatılan ve geçen yıl sonlanan eğitim programı ile yaklaşık 6 bin uzman hekime, yoğun bakım çalışanlarına ve organ nakli koordinatörine eğitimler verildiğini bildirdi.

Kapuağası, şunları kaydetti:

"Bunların dışında 9 bölge koordinasyon merkezimiz, kendilerine bağlı illerde çeşitli etkinlikler ve eğitimler düzenleyerek toplumumuzun bilinçlendirilmesine destek vermektedir. Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında ülkemizde 'Organ Bağışı Haftası' adı altında etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca, arzu edilen hedeflere ulaşmak için Sağlık Bakanlığımız ve Avrupa Birliği ile işbirliği yaparak farklı projelere imza atılmıştır.

Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi ile sağlık çalışanlarının organ nakli ile ilgili bilgi ve farkındalığı artırılmaktadır ve AB ülkeleri ile anlaşma ve protokollerin imzalanması hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında eğitici eğitimleri, mevzuat uyumu çalışmaları, toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik etkinlikler, din adamları ile toplantılar, uluslararası sempozyumlar, uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla yurt dışı çalışma ziyaretleri ve yaklaşık bin 500 uzman hekime yönelik eğitimler planlanmıştır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4994 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim