• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

Ön izin almadan başlayan hastane yatırımı yasadışı

Ön izin almadan başlayan hastane yatırımı yasadışı
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, özel sektörünün eleştirdiği planlama çalışmasının vatandaşın kamu veya özelde yerinde ve zamanında sağlık hizmetine ulaşmasını amaçladığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, özel sektörünün eleştirdiği planlama çalışmasının vatandaşın kamu veya özelde yerinde ve zamanında sağlık hizmetine ulaşmasını amaçladığını söyledi.

Planlama ile her ilin sağlık yatırımı ihtiyacının ortaya çıkarma çalışmasının başladığını kaydeden Gümrükçüoğlu, bakanlıktan ön izin almadan yatırıma başlayan kurumların ise yasadışı davrandığını belirtti.

15 Şubat'ta Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle bu işletmelerin açılacağı yer, eleman ve ekipman alımlarının Bakanlığın planlama çalışmasına bağlandı. Bu durum ise özel sektörün tepkisini çekti. Müşteşar Gümrükçüoğlu eleştirileri yanıtlarken kamuda çalışan 103 bin hekimin iş yükünün ağırlığına işaret etti. "Reçete yazmaktan en ağır ameliyatlara girmeye kadar 2007 rakamıyla ülke genelindeki tıbbi işlem sayısı 400 milyon civarında. Bu rakamı hekim sayısına bölersek her bir hekimin yükünün ne kadar ağır olduğunu görülüyor" diyen Gümrükçüoğlu, bu yükün ancak planlama çalışmasıyla yapılabilecek dengeli dağılımla göğüslenebileceğini vurguladı. Gümrükçüoğlu, "Aksi halde doktor yokluğundan, doktora ulaşamamaktan ölen insanlarla karşılaşma riskimiz var" dedi.

Gümrükçüoğlu, tüm illerde başlayan planlama kapsamında her ilin özel hastanelerinin yanı sıra kamu, üniversite, vakıf, belediye hastaneleri ile birinci basamak sağlık kuruluşları ve tıp merkezlerinin değerlendirmeye alındığını kaydetti. Özel hastanelerin, geçiş süreci tanınmadan böyle bir düzenlemeye gidildiği eleştirilerini ise doğru bulmayan Gümrükçüoğlu, düzenlemeler çıktığı güne kadar ön izin müracaatı yapılmış dosyaları kabul ettiklerini belirtti. Gümrükçüoğlu, sektörde yaygın olan ön izin başvurusu yapılmadan yatırımına başlanan projelerle ilgili de "Yatırımı yaptıktan sonra bize müracaat etmişlerse zaten yasadışı hareket etmiş durumdalar" dedi.

Gümrükçüoğlu, Tam Gün Yasası'nın taslak çalışmalarının ise ilgili bakanlık ile meslek kuruluşlarından görüşlerin alınmasıyla bu ay tamamlanacağını söylerken, hazirana kadar da yasalaşacağını belirtti.
 
Tıp fakültelerine 1000 öğrenci daha
YÖK ve üniversitelerle görüşmeleri doğrultusunda bu yıl tıp fakültelerinin önceki yıllarda aldığının 1000 kadar fazlası öğrenci alacağını bildiren Gümrükçüoğlu, bu rakamın sonraki yıllarda 1.500-2.000'e çıkarılması halinde tıp mezunu sayısının 7 binlere taşınabileceğini belirtti. Yabancı doktor çalıştırılmasına izin veren yasanın çıkarılmasını Türkiye'nin AB'ye uyumu açısından kaçınılmaz olarak niteleyen Gümrükçüoğlu, "Bu kişiler, TC vatandaşı olmadığı için kamu hekimi olamaz. Ancak Türkçe bilenler özel sektörde çalışabilir ve yabancı sağlık yatırımları için yararlı olabilir. Düzenleme ile AB'ye uyum sağlanmış olacak" dedi.

Aile hekimliğinin şu an 13 ilde uygulandığını ve yıl sonunda bu rakamın 40-50 ile ulaşmasını amaçladıklarını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Bu illerdeki hazırlık çalışmaları, eğitimler sürüyor. 2009 sonu ise çok büyük 1-2 il dışında aile hekimliğine geçiş, 70 ilin üzerine çıkmış olacak" dedi.

Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim