Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, özel sektörünün eleştirdiği planlama çalışmasının vatandaşın kamu veya özelde yerinde ve zamanında sağlık hizmetine ulaşmasını amaçladığını söyledi.
Planlama ile her ilin sağlık yatırımı ihtiyacının ortaya çıkarma çalışmasının başladığını kaydeden Gümrükçüoğlu, bakanlıktan ön izin almadan yatırıma başlayan kurumların ise yasadışı davrandığını belirtti.
15 Şubat'ta Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle bu işletmelerin açılacağı yer, eleman ve ekipman alımlarının Bakanlığın planlama çalışmasına bağlandı. Bu durum ise özel sektörün tepkisini çekti. Müşteşar Gümrükçüoğlu eleştirileri yanıtlarken kamuda çalışan 103 bin hekimin iş yükünün ağırlığına işaret etti. "Reçete yazmaktan en ağır ameliyatlara girmeye kadar 2007 rakamıyla ülke genelindeki tıbbi işlem sayısı 400 milyon civarında. Bu rakamı hekim sayısına bölersek her bir hekimin yükünün ne kadar ağır olduğunu görülüyor" diyen Gümrükçüoğlu, bu yükün ancak planlama çalışmasıyla yapılabilecek dengeli dağılımla göğüslenebileceğini vurguladı. Gümrükçüoğlu, "Aksi halde doktor yokluğundan, doktora ulaşamamaktan ölen insanlarla karşılaşma riskimiz var" dedi.
Gümrükçüoğlu, tüm illerde başlayan planlama kapsamında her ilin özel hastanelerinin yanı sıra kamu, üniversite, vakıf, belediye hastaneleri ile birinci basamak sağlık kuruluşları ve tıp merkezlerinin değerlendirmeye alındığını kaydetti. Özel hastanelerin, geçiş süreci tanınmadan böyle bir düzenlemeye gidildiği eleştirilerini ise doğru bulmayan Gümrükçüoğlu, düzenlemeler çıktığı güne kadar ön izin müracaatı yapılmış dosyaları kabul ettiklerini belirtti. Gümrükçüoğlu, sektörde yaygın olan ön izin başvurusu yapılmadan yatırımına başlanan projelerle ilgili de "Yatırımı yaptıktan sonra bize müracaat etmişlerse zaten yasadışı hareket etmiş durumdalar" dedi.