Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölüm başkanı Prof. Dr. M. Nafiz Akman, omuz ve sırt ağrılarını ve tedavi yöntemlerini anlattı: “Omuz, günlük yaşamda çok sık zorlanan ve zedelenen eklemlerden biri. Hemen her aktivitede elimizi kullandığımızdan ve ele pozisyon vermek gerektiğinde omuz eklemi devreye girdiğinden, bu bölgede yaşanan rahatsızlıklar, ciddi sorunlar yaratıyor.
Omuz ağrılarının en sık nedeni, tendon, bursa gibi yumuşak dokuların zedelenmesi. Omuz hareketlerinin pek çoğundan sorumlu rotator kılıf denen adelelerin tendonları, iki kemik arasında oluşan dar bir kanalda yer alıyor. Kol yandan yukarıya kaldırıl- dığında bu tendonlar iki kemik arasında sıkışarak zedeleniyor. Doğuştan veya yaşa bağlı dejenerasyon sonucu bu kanalı daralmış olanlarda tendon kolayca sıkışıyor.
Ellerin kullanımı etkiliyor
Bu tendonlara çok yakın bulunan ve yastık vazifesi gören bursa adı verilen yumuşak dokular, kolayca iltihaplanabiliyor. Özellikle elleri baş seviyesi üzerinde, dirence karşı çalışanlarda (badanacılar, perdeciler, elektrik teknisyenleri, temizlikçi kadınlar gibi) çok sık görülüyor. Diğer omuz ağrısı nedenleri arasında; donuk omuz, göğüs çıkış sendromu, fibrozitler, boyun fıtığına bağlı sinir basısı, kırıklar, çıkıklar, tümörler ve diğer organlardan (kalp, akciğer, safra kesesi, vb. yansıyan ağrılar sayılabilir.
Omuz ağrılı hastalarda en değerli bilgiler manyetik rezonans görüntülemeyle elde ediliyor. İyi bir hikaye ve fizik muayeneyi takiben çekilen grafilerde önemli bir bozukluk saptanmazsa öncelikle kişinin baş üzeri aktivitelerden sakınması, omuzunu zorlamaması öneriliyor. Lokal ve ağızdan alınan ağrı kesiciler tavsiye ediliyor. Akut zorlanmalarda buz uygulama faydalı olabiliyor. Çok ağrılı durumlarda omuza yapılacak steroid-lokal anestetik kombinasyonları rahatlama sağlayabiliyor. Ağrı azalmaya başlayınca omuzdaki donma riskine karşı eklem hareketlerini koruyan egzersizlere başlanıyor. Hasta bunları yapamıyor ve ağrı devam ediyorsa veya hareket kısıtlılığı gelişmişse mutlaka fizik tedavi eklenmeli. Akut alevli dönemi takiben zayıflamış kasları güçlendirmek ve omuz fonksiyonlarını yeniden kazandırmak üzere hastaya uygun egzersiz programı veriliyor. Omuz kanalı çok dar olan veya rotator kılıfta ciddi kopması ve fonksiyon kaybı olanlarda cerrahi tedaviye başvurmakta fayda var.”
BiLGiSAYAR BAŞINDAKiLER DiKKAT
Sırt ağrıları, özellikle ofis çalışanları arasında en fazla görülen sağlık sorunlarından biri. Kabaca her beş insandan birinin sırt ağrısı çektiği biliniyor. Özellikle çalışan kesimde en başta gelen sırt ağrısı nedenleri kas kaynaklı yani; duruş bozuklukları, uzun süre aynı pozisyonda durma, bilgisayar kullanımı ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan, kasların gerilmesi, sertleşmesi ve içinde düğümlerin oluşması sonucu görülen miyofasiyal ağrılar. Diğer sırt ağrısı nedenleri arasında; kamburluk, omurganın yana eğrilikleri, omurga kireçlenmeleri, disk hernileri, kalp-akciğer, mide ve safra kesesi başta olmak üzere iç organlardan yansıyan ağrılar, omurgayı tutan iltihabi romatizmal hastalıklar, osteoporoz, omurganın tüberkülozu, çökme kırıkları ve tümörler sayılabilir.
Çoğunluğu inatçı fakat tehlikeli olmayan sırt ağrılarında bazı belirtiler eşlik ediyorsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekiyor. Bunlar; gece terlemesi, geceleri artan ağrı, zayıflama, ani başlayan şiddetli ağrı, duyu ve kuvvet kaybıyla solunum sıkıntısı, balgamda kan görülmesi.
Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı
Kas kaynaklı ağrılar temelde iki hastalığa bağlı: Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromları. Fibromiyalji sadece sırtta değil vücudun pek çok noktasında yaygın ağrı, genel halsizlik ve kas hassasiyeti, uyku bozukluğu, şişlik hissi, uyuşmalar gibi çok farklı sistemik belirtilerle seyreden, depresyonla yakından ilişkili, tedavisi zor bir hastalık.
Buna karşın miyofasiyal ağrı sendromu (yada fibrozit), boyun ve sırtta bir veya birkaç kas üzerinde sertlik, hareket kısıtlılığıyla seyreden, sistemik belirtilerin eşlik etmediği, tedavinin daha başarılı olduğu bir durum. Fibromiyalji daha çok antidepresan ilaçlar, davranış tedavileri ve psikolojik destekle tedavi edilirken, miyofasiyal ağrılar lokal tedavilere çok iyi cevap veriyor.
Kas ve omurga kaynaklı mekanik ağrılarda basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler kullanılıyor. İnatçı ve şiddetli durumlarda mutlaka fizik tedavi, varsa fibrozitlere yönelik lokal uygulamalar eklenmeli.
Hastanın psikolojik durumu gözden geçirilip gerekirse antidepresana veya psikoterapiye başlanmalı. Sırt ve omuz kuşağı kaslarının gevşetilmesi, güçlendirilmesi tedavinin en önemli parçası. Bu amaçla uygulanacak ev egzersiz programlarına ek olarak hastanın haftada 3-4 gün yapacağı aerobik egzersizler, fitness ve yüzme yararlı oluyor. Cadde
Omuz ve sırt ağrıları
Bu ağrılar için risk gruplarını; ofis çalışanları, temizlikçiler ve badana ustaları oluşturuyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölüm başkanı Prof. Dr. M. Nafiz Akman, omuz ve sırt ağrılarını ve tedavi yöntemlerini anlattı:
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 11178 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
"Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldıİstanbul'da, bu yıl dördüncüsü yapılan Mucize Organ Beyin Sempozyumu'nda inme ve beyin hasarında acil müdahale ile tedavilerde etkin yöntemler konuşuldu.
Medipol Sağlık Grubu'ndan "kütletme işlemleri felce yol açabilir" uyarısıMedipol Sağlık Grubu'ndan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, kütletme adıyla bilinen ve kontrolsüz yapılan işlemlerin, omurga sağlığı için ciddi riskler barındırdığını bildirdi.
TOGÜ'de tazelenme yürüyüşü yapıldıTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (TOGÜ) tazelenme yürüyüşü gerçekleştirildi.
Sarkopeni hastalığı yaşlılarda hayati riske yol açabilirYeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Kaçar, sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hastalığının 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50'sini etkilediğini bildirdi.
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim