• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Omuz ağrısına yol açan sebepler!

Omuz ağrısına yol açan sebepler!
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Berat Balcı, omuz ağrılarına yol açan sebepler hakkında bilgi verdi.

Ağrıyla kendini belli eden ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen omuzdaki lif yırtığı diğer adıyla "rotator cuff", travma, iltihaplanma ve omuzda sıkışma sonucunda ortaya çıkıyor. Dayanılmaz ağrıyla kendini belli eden yırtık nedeniyle çoğu zaman hastalar bir süre sonra kolunu kaldıramıyor. Temizlik hastalığı olan ev kadınları ile sürekli baş seviyesinden yukarıya uzanmak zorunda kalanlarda görülen bu sağlık sorunu, tedavi edilmezse kireçlenmeye neden olabiliyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Berat Balcı, omuz ağrılarına yol açan sebepler hakkında bilgi verdi.

Omuzda ağrıya neden olur

Spor yapanlarla orta yaş kadın ve erkeklerde görülen "rotator cuff" ya da "rotator manşet", tedavi edilmediğinde zamanla dayanılmaz omuz ağrısına yol açmaktadır. Bu sorunun ortaya çıkmasında çoğunlukla 3 nedenden birinin etkili olduğu bilinmektedir.

1. Travma: Omuzdaki rotator manşet tendonlarının (kirişler) tahriş olması ya da travma sonucunda zarar görmesiyle başlayan tendinit, lif yırtığının önemli bir nedenidir. Omuzun hor kullanılması sonucunda gelişmektedir. Erken tedavi edildiğinde çoğu zaman kısa sürede iyileşmektedir. Ancak bazı hastalarda bu sorun kronik hale gelebilir.

2. İltihaplanma: İltihap sonucunda omuzda oluşan fazla sıvı ve ödemle kendini belli eden bursit, ağrılı bir sürece neden olmaktadır. Omuzun aşırı ve yanlış kullanımı sonucunda oluşan iltihap, lif yırtığının nedenleri arasındadır. Bursit nedeniyle çoğu zaman ağrı, uyurken başlamakta ve hastalar zamanla kollarını arkaya uzatamaz ya da yukarıya kaldıramaz.

3. Omuzda sıkışma: Kasların yırtılması ve kopmasıyla başlayan omuzda sıkışma sendromu nedeniyle kol kaldırıldığında akromion ve rotator manşet arasındaki boşluk zamanla daralmaktadır. Tedavi konusunda geç kalındığında bu sorun ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Kadınlarda daha fazla görülüyor

Kolda güçsüzlük hissiyle başlayan rotator cuff yırtığı, aşınmaya bağlı olarak lifin tamamen yırtılmasıyla sonuçlanmaktadır. Fiziksel travmaya ya da tümöre bağlı olmaksızın ortaya çıkan yırtık, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Sürekli temizlik yapan ev kadınları ile işleri gereği baş üstüne uzanmak zorunda kalan tezgahtar ve arşiv görevlisi gibi meslekleri yapanlarda daha sık görülen yırtık, tedavi edilmezse zamanla kireçlenmeye neden olur.

Belirtileri fıtık ile karıştırılabilir

Ancak boyun kaynaklı bazı ağrıların nedeni rotator cuff yırtığı olmayabilir. Fıtık ya da boyunda düzleşme sorunlarıyla karıştırılan omuzdaki lif yırtığının teşhisi, detaylı bir inceleme sonrası doğru bir şekilde konulmalıdır. Fiziksel muayenenin yanı sıra MR ile yırtığın derecesi belirlenir. Yırtığın durumuna göre ilaç ve fizik tedaviyle hastaların yarısından fazlasında sonuç elde edilmektedir. Ancak belirgin bir yırtık varsa ve sıkışma söz konusuyla, yırtığın daha da büyümemesi için cerrahi kaçınılmazdır. Henüz yırtık oluşmamış bazı hastalarda ise ödemi toparlayıcı ve yırtık oluşumunu engelleyici ilaçlar kullanılmaktadır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4744 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim