• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Omurgasındaki 50 derecelik eğrilik düzeltildikten sonra ilk adımlarını attı

Omurgasındaki 50 derecelik eğrilik düzeltildikten sonra ilk adımlarını attı
Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde ilk kez yapılan "skolyoz" ameliyatıyla 50 derecelik omurga eğriliği düzeltilen 61 yaşındaki Melahat Çaylak, yeniden sağlıklı yürümeye başladı.

Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde yapılan "skolyoz" ameliyatıyla omurga eğriliği düzeltilen 61 yaşındaki Melahat Çaylak, yeniden sağlıklı yürümeye başladı. Beyin Cerrahi Uzmanı Burak Bahadır: "Hastamızın omurgasına 16 platin konuldu, operasyon yaklaşık 8 saat sürdü. İleri yaştaki skolyoz hastalarımız için de ülkemizde fizik tedaviden ameliyata uzanan tam teşekküllü tedavi seçenekleri mevcut"

Türkiye'de ilçe devlet hastanelerini de içine alan ikinci basamak sağlık kuruluşlarında hassas bir operasyon olması nedeniyle nadiren yapılan skolyoz (omurga eğriliği) ameliyatı, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde başarıyla gerçekleştirildi.

Omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüyemez duruma gelen 61 yaşındaki Çaylak'ın skolyoz ameliyatını gerçekleştiren Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Burak Bahadır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilkent Şehir Hastanesinden görevlendirmeyle geldiği Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde iki haftadır ameliyatlara girdiğini anlattı.

- "8 sağa 8 sola olmak üzere toplam 16 platin konuldu"

Bahadır, bacakta şiddetli ağrı, güçsüzlük ve yürüyememe şikayetiyle kendilerine başvuran Melahat Çaylak'ın omurgasında hem kireçlenme hem de ciddi bir eğrilik saptandığını söyledi.

Bunun üzerine skolyoz ameliyatı kararı aldıklarını belirten Bahadır, şu bilgileri paylaştı:

"Skolyoz ameliyatları aslında sınırlı merkezlerde yapılan, ciddi ve büyük ameliyatlardır. Omurganın düzeltilmesi esnasında hastanın felç kalma veya yaşamının sonlanma riski vardır. Fakat ikinci basamak bir devlet hastanesi olarak da elimizde gereken imkanlar mevcut, bu nedenle operasyonu yapabileceğimizi düşündük.

Hastamızın omurgasına ameliyatta 8 sağa 8 sola olmak üzere 16 platin konuldu, operasyon yaklaşık 8 saat sürdü. Hastamızın tıkanmış bütün sinirleri açıldı, omurgasındaki eğrilik tamama yakın düzeltildi."

- "Hastamız şu an rahatça yürüyebiliyor"

Çaylak'ın ameliyat sonrası ilk adımlarını atarken bile bacağındaki rahatlığı hissettiğini vurgulayan Bahadır, "Hastamız, şu an rahatça yürüyebiliyor, kendi ihtiyaçlarını giderebiliyor. Yakın zamanda taburcu etmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Bahadır, Türkiye'de sağlık alanında dünyaya örnek teşkil edecek sonuçlar elde edildiğinin altını çizdi.

Skolyozun çocuklarda görülen "adolesan" ve ileri yaşlarda ortaya çıkan "dejeneratif" olarak ikiye ayrıldığını aktaran Bahadır, Çaylak'ın omurga eğriliğinin kemiğin zaman içinde deforme olmasına bağlı geliştiğini söyledi.

Bahadır, "İleri yaştaki skolyoz hastalarımız için de ülkemizde fizik tedaviden ameliyata uzanan tam teşekküllü tedavi seçenekleri mevcut. Bu nedenle her yaş grubundan hastalar gönül rahatlığıyla sağlık kuruluşlarına başvurabilirler." dedi.

- "Kovid-19'un ardından ağrılarım iyice çoğaldı"

Yeniden yürüyebilmenin mutluluğunu yaşayan Melahat Çaylak ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Sıkıntılarım uzun süredir vardı, kalça ağrılarım yüzünden yürümekte çok zorlanıyordum, gidebildiğim tek mesafe marketti. Bir yıl önce geçirdiğim Kovid-19'un ardından ağrılarım iyice çoğaldı. 13-14 gün feci ağrılar, sağ kalçamdan ayağıma uzanan kramplar yaşadım. Bunun üzerine hastaneye başvurdum, sağolsun Burak hocam ameliyatımı yaptı. Allah'a şükür şimdi çok iyiyim, yürüyebiliyorum, çok mutluyum."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim