• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

Ölümcül hastalık yine kapımızda!

Ölümcül hastalık yine kapımızda!
Bir dönem hayatımızı kâbusa çeviren kuş gribi yeniden geri mi döndü? Belirtileri mevsimsel griple benzeyen kuş gribi için Birleşmiş Milletler'den bir açıklama geldi.

BM Gıda ve Tarım Dairesi'nden yapılan açıklamada, kuş gribine yol açan H5N1 virüsünün, mevcut aşılara karşı savunma geliştirebilen mutasyona uğramış bir türünün, Çin'de ve Vietnam'da yayıldığı bildirildi.

Açıklamada, son iki yılda kuş göçlerinin, İsrail, Filistin, Bulgaristan, Romanya, Nepal ve Moğolistan dahil olmak üzere daha önce virüsün rastlanmadığı ülkelere H5N1'i götürdüğü belirtildi.

Ayrıca hastalığın yeniden güç kazandığı uyarısında ve daha fazla takip edilmesi çağrısında bulunuldu.

Dünyada 2003 yılından bu yana kuş gribinden 331 kişi hayatını kaybetti.

BELİRTİLERİ NEDİR?
Mevsimsel grip ile kuş gribinin belirtileri çok benzer ancak sonuçları çok farklı olduğundan aradaki farkın anlaşılması çok önemlidir. Kuş Gribi vakalarında, alt solunum yolları ve akciğer tutulmasına bağlı olarak zatürree, solunum yetmezliği ve diğer organların etkilenmesi söz konusunudur. Virüs bulaştıktan sonra kuluçka süresi insanlarda 3-10 gün arasında değişir. Bu süre sonunda görülen belirtiler;Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrısı ve solunum güçlüğü gibi grip belirtilerinin yanı sıra karın ağrısı ve ishal’dir.

Belirtilerin görüldüğü durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalığın tanısı ne kadar erken konulursa tedavi olasılığı o kadar yüksektir.

TEDAVİ YOLLARI
Hastalığın erken döneminde etkili olan ve doktor kontrolünde kullanılan bazı ilaçlar, Kuş Gribi tedavisinde kullanılır. Bunun dışında, sağlık kuruluşlarında hastalığın belirtilerini hafifletici ve destekleyici diğer tedaviler de uygulanır. Hastalığın erken döneminde etki ettiği bildirilen bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu nedenle, şüpheli durumlarda belirtiler ortaya çıktıktan sonra en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulması son derece önemlidir.

AŞISI VAR MI?
Domuz gribi aşısı ile ilgili tartışmalar halen devam ederken, kuş gribi aşısı var mı yok mu şeklindeki sorulara uzmanlar şu yanıtı veriyor: "Henüz kuş gribi için insanlarda kullanılan etkili bir aşı yok. Virüsün kendi genetik yapısında oluşturduğu değişiklikler aşı çalışmalarını zorlaştırıyor. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar devam ediyor."

Ayrıca uzmanlara göre, hastalık ilk tespit edildiği yerde kontrol altına alınamadığı takdirde evcil kanatlılar arasında bir anda çok geniş bir alana yayılabiliyor.

Tüketicilerin, kanatlı et ve yumurtalarının tamamen piştiğinden (ette pembe bölgelerin bulunmaması, yumurta beyaz ve sarısında akışkanlık/rafadan olmaması) emin olmaları gerekiyor.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2247 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim