• BIST 9889.71
  • Altın 2957.01
  • Dolar 35.3143
  • Euro 36.6837
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Okullarda su çiçeği alarmı

Okullarda su çiçeği alarmı
Son 15 gündür Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da artan enfeksiyonlardan birinin su çiçeği olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar,..

Son 15 gündür Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da artan enfeksiyonlardan birinin su çiçeği olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, kuluçka dönemi uzun sürdüğü için hastalığın belirtilerinin geç ortaya çıktığı konusunda uyarıyor. Ayrıca hastalık sırasında asprinden de uzak durmak gerekiyor.

Su çiçeği, iki haftadır ilkokul ve anaokulu öğrencileri arasında artan bir salgın olarak gündemde. Okullar açıldı ve uzmanlar salgının bir süre daha devam etmesini öngörüyor.

Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, "Grip aşısı yeterince korumayınca mevsimsel gripler ortaya çıkıyor. Şu an mevsimsel grip salgını var. Tabii belli dönemlerde beklediğimiz su çiçeği salgını da başgösterdi. Hastalık bağışıklık sistemi güçlü olmayan ya da aşılanmamış bireyler arasında yayılıyor." dedi.

Hastalığın kuluçka döneminin 2-3 hafta sürdüğünü belirten Pehlivanoğlu, "Üçüncü haftadan itibaren belirtiler çıkıyor. Grip olarak başlıyor, yüksek ateş ve deride sivilceler meydana geliyor. Daha sonra o sivilceler kaşıntı yaratan döküntüler yaratıyor. Çocuk kaşıdıkça yaralar yayılabiliyor. Yaraların kabuklanmasıyla iyileşen bir hastalık. Hastalığın başlangıcı griple benzerlik gösterdiği için doktora gidilmesi şart" diyor.

Dikkat! Her zaman masum değil
Pehlivanoğlu, su çiçeğinin her zaman masum bir hastalık olmadığını önemle vurguluyor:

"Bazı çocuklarda beyine ve iç organlara yayılabilir. Böyle durumlar ölümle sonuçlanabilir."

Hastalık sırasında Asprin almamak gerekiyor. Enfeksiyon sırasında ateş ve ağrıyı kesmek için Asprin tercih edilmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Pehlivanoğlu, "Asprin alınması beyin ve akciğerde tahribata yol açıyor. 'Reye sendromu'na yol açıyor." diyor.

Reye sendromu:
Reye sendromu daha çok grip nedeniyle Aspirin ve diğer salisilat içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçları alanlarda ortaya çıkan bir durum. Böyle durumlarda karaciğerde yağ birikiyor ve beyin içi basınçta aşırı yükselme meydana geliyor. Bu da ölüme yol açabiliyor.

Komplikasyon oluşturmayan su çiçeğinin iz bırakmadın iyileştiğini belirten Pehlivanoğlu, "Hastalık iz bırakmadan iyileşir. Yaralarını kaşıyanlarda eğer mikrop kaparsa yara, izler kalabilir." diyor.

Tedavisi aşı ve ilaç
Tedavisine gelinçe aşı olmak çok önemli. 13 aylıktan büyük bebeklere aşı yapılıyor. Tek doz aşı yeterli değil, 5-6 yaşlarda yinelenmesi gerekiyor. İlaçla tedavi de uygulanabiliyor.

Pehlivanoğlu, yetişkinler arasında bir salgın öngörmediğini belirtiyor ancak uyarıyor: "Yetişkinler hastalıkla çocukluk çağında karşılaşıyorlar. Bağışıklık kazandıkları için tehlike yok. Ancak bağışıklık sistemi yetersiz olanlarda, kanser tedavisi görenlerde ve hamileler risk altında. Aşı olmaları ya da ilaç tedavisine gitmeleri gerekiyor."

Çiğdem İŞLER



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim