• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Öksürüğü bu besinlerle yenin!

Öksürüğü bu besinlerle yenin!
Kış mevsiminde yakınmaların başında gelen öksürüğü doğal yollarla tedavi etmek için pek çok seçenek var.

Üst solunum yolları rahatsızlıklarını ve kişinin rahatlamasını sağlayan meyankökü, adaçayı, kimyon ve bal bunlar arasında

Mısırlılar'ın sihirli bitkisi: Meyankökü

Birincisi herkes meyankökünü şekerleme olarak bilir ancak şekerleme imalatları bir tarafa, gerçek meyankökü ciddi bir besin ve güçlü bir bitkisel ilaçtır. Sağlık açısından da pek çok faydaları vardır.

Kıtaların tümünde eski kültürler meyankökünü kullanmışlardır. İlk kayıtlı kullanım MÖ 3. yüzyılda Mısırlılara aittir. Mısırlılar ve Yunanlar meyankökü bitkisinin öksürük ve akciğer rahatsızlıklarının tedavisindeki faydalarını keşfetmişlerdir. Çin'de ginseng'in ardından en çok tavsiye edilen ottur.

Boğaz ve akciğerleri rahatlatır

Meyankökünün tıpta en sık kullanıldığı yer üst solunum yolları sağlığının korunmasındadır. İltihaplanmış mukoza zarındaki yatıştırıcı etkisi bilinmektedir. Meyankökü suyla karıştırıldığı ya da öksürük şuruplarında kullanıldığında boğaz, akciğer ve bronşiyal tüptekiler gibi mukoza zarlarını yatıştırır. Materia Medica'ya göre, meyankökü aynı zamanda idrar yolları tahrişinde, yorgunluk ve bitkinlikte, bağışıklık sistemi zayıfladığında, alerjilerde, karaciğer rahatsızlıklarında ve detoksifikasyonda (beden temizliği) da kullanılır. Japonlar hepatiti (bir çeşit karaciğer hastalığı) kontrol etmek için bir meyankökü karışımına başvururlar. Materia Medica meyankökünü, hastaların bağışıklık sistem desteği ihtiyacı hissettiği ve anormal derecede yüksek karaciğer enzimleri taşıdığı durumlarda özellikle önerdiği için bu uygulama hiç de şaşırtıcı değildir. Aynı zamanda kronik yorgunluk sendromu için de harika bir şifalı bitkidir.

Kanser karşıtıdır

Meyankökündeki flavonidler ve diğer bileşkelerin sağlık üzerindeki etkisini gösteren düzinelerce yayımlanmış araştırma mevcuttur. Hatta meyankökündeki flavonidlerin obez farelerde karın yağını azaltmaya yardımcı olduğuna dair bir araştırma vardır. Diğer araştırmalar meyankökündeki diğer bir takım maddelerin antitümör (tümör karşıtı) faaliyetleri kanıtlanmıştır. Aslında Journal of the American Diettetik Association'ın 1997 yılındaki "Fitokimyasallar: Sağlığımızın Koruyucuları" başlıklı raporuna göre, meyankökü en yüksek kanser karşıtı özelliğe sahip olduğu ifade edilen altı besin ve şifalı bitki arasındadır ki diğerleri sarımsak, soya fasulyesi, lahana, zencefil ve maydonozgiller ailesi bitkileridir.

Kan şekerini destekler

Meyankökünün aynı zamanda eklemleri rahatlattığı ve normal kan şekerini desteklediği bilinmektedir. Meyankökü özü hafif östrojen etkisi yaratır, menopoz ve adet dönemindeki stresi azaltmak için kullanımının uygun olduğu da kanıtlanmıştır.

Önemli bir uyarı

Tedavi amaçlı kullanılan bir şifalı bitki olan gerçek meyankökünü sakın oldukça sık rastlanan meyankökü şekerlemesiyle karıştırmayın. Çünkü bu şekerlemelerin bir çoğu aslında anasondan yapılır ve gerçek meyankökündeki besleyici öğelerle hemen hemen hiçbir ilgisi yoktur.

Dikkat!

Eğer yüksek tansiyonunuz varsa, meyankökü kullanmayın.

Bal hastalık ve enfeksiyonları önler

Balın öksürük, allerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıkları, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500'e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Ayrıca kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ hazmını kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirdiği de bilinmektedir.

Hastalık ve enfeksiyonlara neden olan birçok mikroorganizmanın gelişimi bal tarafından yok edilmektedir. Bal binlerce yıldır güncel bakteriyel enfeksiyonlara ve gastrointestinal hastalıklara karşı tıbbi olarak kullanılmaktadır. Balın mikrop karşıtı özellik göstermesinin insan sağlığı açısından önemi; gıda patojeni ve bozulma yapan mikroorganizmalarının gelişmesine izin vermemesi ve enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olmasından ileri gelmektedir. Günümüzde ise bunun yerini antibiyotikler almıştır. Fakat antibiyotiklerin devamlı olarak kullanımı vücudumuzda antibiyotiğe dayanıklı etmenlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Adaçayı virüs karşıtı bir bitkidir

İşte size harika kokan, hem ilaç olarak hem de besinlerde baharat olarak 2.000 yıldan daha uzun bir süredir kullanılan, arındırıcı ve duygusal geçiş dönemlerinde kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayan harika bir bitki daha: Adaçayı.

Adaçayı, nane ailesindeki diğer kardeşleriyle birlikte, arındırıcı ve şifalı bir bitki olma yönündeki ününü büyük olasılıkla mikrop ve virüs karşıtı özelliklerinden dolayı kazanmıştır. Bu özellikleri ise içeriğindeki uçucu yağından dolayıdır. Adaçayı yağı fenolik asit adında antioksidan ve antiinflamatuvar (iltihapla savaşan) özelliği olan iki madde daha içerir. Bu sebepten dolayı adaçayının jinjivit (diş eti iltihabı), boğaz ağrısı, öksürük ve romatizmal arterit gibi inflamatuvar durumlarla savaşmakta da etkili olduğu bilinmektedir.

Kekik mikropları öldürür

Kekiğin temeli olan güzel kokulu yağı güçlü bir antiseptik olan timol'dür. Timol harika bir antioksidan ve antiinflamatuvar (iltihap gideren) maddedir. Kekik bağırsak sisteminin mukus tabakasının çıkarılmasına yardımcı olabilir, öksürük ve bronşit gibi göğüs ve solunum yolları sorunlarının hafiflemesinde oldukça uzun bir süredir kullanılmaktadır ki uygulanan buhar banyolarına ya da öksürük şuruplarına dahil edilmektedir. Antiseptik (mikrop yok eden) özellik taşıdığından, doğal diş macunlarının içeriğinde de sık sık boy gösterir.

Bitkisel öksürük şurubu tarifi:

Kaynar suya üç yemek kaşığı kuru kekik, 1 yemek kaşığı adaçayı, bir parça meyan kökü ve bal eklenerek evde hazırlanan öksürük şurubu, diğer herhangi bir hazır şuruptan çok daha etkili olabilir.

Kimyon alerji semptonlarını azaltır

Kimyon aynı zamanda siyah tohum yada nigella sativa olarak da bilinir ki önemli ve şifalı bitkidir. Arap, Asya ve Afrika ülkelerinin çoğunda, siyah tohum yağı özellikle alerjiler olmak üzere bir dizi hastalıkta doğal ilaç olarak kullanılır. Alerjik altyapısı olan öksürüklerde oldukça faydalı sonuçları vardır.Siyah kimyon tohumundan elde edilen yağ ile yapılan dört değişik araştırmada, hastaların alerjik semptomlarında önemli düşüşler gözlemlenmiştir. Araştırmalardan biri, bu yağın göğüs kanserinde bazı hücrelerin, en azından test tübünde, faaliyetlerini durdurmakta etkili olduğunu ispatlamıştır.

Tohumlarını kaynatıp demleyerek ve içine bir tatlı kaşığı bal ilavesiyle harika bir öksürük çayı yapabilirsiniz, kimyon tohumları hazma yardımcı olması maksadıyla da sık sık bu şekilde kullanılabilir. Tohumların temel yağı antimikrobiyaldır (mikrop karşıtı).

Öksürük macunu:

1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Tüm malzemeleri karıştırarak hazırladığınız macundan her gün bir kaşık yiyebilirsiniz.

Ayva boğaz iltihaplarını giderir

Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyvedir. Özellikle C vitamini açısından çok zengindir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir, kanı temizler, karaciğer tembelliğini giderir, safra akışını sağlar ve bronşit, müzmin öksürük ve veremde çok faydalı bir meyvedir.

Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edeceğiniz sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını gidermek için kullanılabilir.

Öksürük için ayva çekirdeği şurubu

Ayvanın çekirdekleri öksürüğe oldukça iyi gelir. Ayvanın çekirdekleri su veya sütle kaynatılarak içine bir tatlı kaşığı kadar bal , yarım limon suyu ve bir çay kaşığı kadar zencefil tozu eklenerek öksürük süresince her gün bir çay bardağı kadar tüketilebilir.

BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ 



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4710 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim