Sayı : 2012.02.73
Tarih : 18.10.2012
Konu : Avuç içi damar izi sistemi hk.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
İlgi : 02.10.2012 tarih 2012-02-68 sayılı yazımız,
İlgi yazımız ile avuç içi damar izi sistemiyle kimlik sorgulama yönteminde karşılaşılacak bazı sorunları dile getirerek, sorunların çözümünü talep etmiştik. Bu yazımıza ilaveten aşağıdaki konularda da sorunların çıkacağı anlaşılmaktadır.
1- İlgi yazımızda dile getirdiğimiz üzere; her cihazda en fazla 3 servisin tanımlanabilmesi sabit. Aynı cihaza ilave her servis için 50$ daha bedel ödenmesi maliyetleri ciddi biçimde artırmaktadır. Özel hastanelerde, yatan hastalar için her servise ayrı banko olmadığı gibi, ayaktan tedavilerde de her bankodan kişiler işlemlerini yaptırabilmektedir. Dolayısı ile her cihaza neredeyse tüm branşları tanımlamak gerekecek olup, her cihazın maliyeti servis sayısı kadar artacaktır. Cihaz üzerinden tanımlanan servis sayısı limiti olmaması gerekmektedir.
2- Kişilerin ilk kaydı için 5-6 dakika gerekmektedir. Bu da her bankoda ilk defa gelenler nedeni ile diğer hastaların beklemesi anlamına gelecektir. Avuç içi damar izi ilk kayıt aşaması uzun olması sebebiyle, ilk okuma, yönlendirme ile bu iş için tahsis edilmiş bir bankoda yapılabilir. Böylece hasta kabul süresi kısalacaktır. Bunun için yine tüm servislerin tanımlı olduğu cihazlar olması gerekmektedir.
3- Yapılan uygulamalarda hastanın avuç içi damar izi kaydı sırasında elini hangi şekilde yerleştirdiyse, doğrulama sırasında da aynı şekilde yerleştirmesi gerekliliği görülmüştür. İlk kayıt sonrası her doğrulamada gereken süre bu nedenle artacak olup, izdihama neden olabilecektir. Tek sunucu firma, cihazın, servis ve bakım hizmetlerinin fiyatlarında rekabeti ortadan kaldırmaktadır. Bu kadar geniş bir kullanıcı için servis hizmetleri sistemin sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir.
4- Bu cihaza ilişkin yurtdışında yapılan görüşmelerde, ülkemizde bildirilen fiyatın %50’sinden daha ucuz fiyatlar olduğu anlaşılmaktadır.
Bu konularla ilgili cevapların net bir şekilde verilebilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Dr. Cevat Şengül Dr. Reşat Bahat
OHSAD Genel Sekreteri OHSAD Genel Başkanı