Hep aynı pozisyonda kalma, bilgisayar ekranları, klavyeler, el bileği ve parmak eklemlerine aşırı yüklenmeler, stres, ortamın ısı, ışık, nem ve konfor yönünden uygunsuzluğu, büro çalışanlarını olumsuz yönde etkiliyor. Nasıl mı?
Kaslar kullanılmamaya bağlı zayıflıyor ve vücudun tüm yükleri iyi emmeden ve dengelenmeden kemik ve eklemlere biniyor. Buna bağlı olarak sırt, bel ağrıları, boyun ve bel fıtıkları, öncelikle dizlerde olmak üzere kıkırdak aşınmaları gerçekleşiyor. Sürekli klavye kullanmaya bağlı dirsek, ön kol ve el bileğinde adale hastalıkları yaşanıyor. İleri yaşlarda osteoporoz görülme riski artıyor.
Dolaşım Sistemi
Sürekli stres, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıkları (kalp krizi gibi) yaşanabiliyor. Ek olarak azalmış bedensel aktivite ve aşırı beslenme sonucu yüksek kolesterol görülme olasılığı artıyor.
Psikoloji
Sürekli stres hali insanlarda depresyon, öfke, mutsuzluk, uyumsuzluk gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Büro çalışması ayrıca mide, barsak, mesane ve idrar yollarına kadar birçok rahatsızlığa neden oluyor.
Yapılması Gerekenler
Düzenli fiziksel aktivite, bioritme uygun çalışma, uyuma ve dinlenme, lifli beslenme, rafine gıdalardan ve katkı maddelerinden uzak durma, sosyal gruplara üye olma ve çevre ile ilişkileri iyi tutma faydalı olacaktır.
Fizyoterapi Uzmanı
Doç. Dr. Turan Uslu