• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

"OECD ortalamalarına göre ise Türkiye'de ilaç harcamaları çok düşük"

"OECD ortalamalarına göre ise Türkiye'de ilaç harcamaları çok düşük"
Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Üney: "Sağlıkta dönüşüm programında ilaçtaki harcamaların çok fazla olduğu söyleniyor. OECD ortalamalarına göre ise Türkiye'de ilaç harcamaları çok düşük"

Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Arman Üney, sağlıkta dönüşüm programında ilaçtaki harcamaların çok fazla olduğunun dillendirildiğini ancak OECD ortalamalarına göre ise Türkiye'de ilaç harcamalarının çok düşük olduğunu söyledi. 

12. Bölge Kayseri Eczacı Odası'nda bilgilendirme toplantısı yapan Üney, eczacılardan beklentilerin değiştiğini artık ilaç tedariğinin dışında toplum sağlığı danışmanlığı yapmaları gerektiğini, kendilerinin de bunun için çalıştıklarını belirtti. 

Artan sağlık hizmeti bütçelerinde ilacın önemli ve belirleyici bir katman olarak görüldüğünü anlatan Üney, şöyle konuştu:

"Son 10 yılda çok net açığa çıkmış bir durum var. Bir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kavramı var, 2005 yılından beri bu kurum tek alıcı durumunda. Bir de global bütçe var. Global bütçe, 'Sen ne kadar hasta olursan ol, ne kadar doktora gidersen git, ilaç alırsan al, benim ödeyebileceğim yıllık para bu' diyor. Herkes ayağına olmayan ayakkabının içine girmeye çalışıyor. Bu global bütçe uygulamasının olumsuzlukları bugün de etkisini sürdürüyor. Sağlıkta dönüşüm programında ilaçtaki harcamaların çok fazla olduğu söyleniyor. OECD ortalamalarına göre ise Türkiye'de ilaç harcamaları çok düşük. Koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan sağlık payının bu kadar düşük olduğu bir ortamda insanların daha sık tedaviye gidiyor olmasından ve ilaca ihtiyaçlarının daha fazla olmasından doğal bir şey olamaz."

- 2016'dan sonra ilaç sektörü

Üney, ilaç sektörünün dünyayı sırtında taşıyan üçüncü büyük sektör konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, "IMS verilerine göre 2016 yılından sonra, ilaç pazarının 250 milyar dolar büyümesi bekleniyor. Bu büyümeyle pazarın bin 200 milyar dolara ulaşacağı görülüyor. Asıl değişiklik jenerik pazarında olacak. Şu an 250 milyar dolar civarında olan jenerik pazarının 400-430 milyara çıkması bekleniyor. Pazarda yüzde 41 payı olan ABD'nin yüzde 31'e düşeceği, AB'nin yüzde 26 olan payının da yüzde 18'e düşmesi, gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 14'den yüzde 30'a çıkması bekleniyor. Pazarın bu şekilde değişmesi, gelişmesi Türkiye ilaç pazarını önemli ölçüde etkileyecek" şeklinde konuştu.

Eczacıların ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Üney, bunun için ilaç fiyatlarındaki düşüşlere son verecek ve ilacın bulunabilirliğini, alınabilirliğini sağlayacak bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Eczacıların giderlerinin arttığını ancak gelirlerinin düştüğünü savunan Üney, "Gayrisafi milli harcama içinde ilaç harcaması 1,6'lardan yüzde 1 civarına düştü ancak insanlarımız ilaç kullanmaya devam ediyorlar. Daha çok hekime gidiyorlar ve daha çok reçete üretiliyor, eczacıların giderleri katlanarak çoğalıyor" ifadelerini kullandı.

Üney, konuşmasının ardından eczacıların sorularını yanıtladı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim