Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzman Fizyoterapist Prof. Dr. Ali Cımbız, Anadolu’da ağrı ve sızıların giderilmesine yönelik kullanılan kupa çekme yöntemini, obeziteyle mücadelede kullanarak kilo verdiriyor.
Obezitenin Türkiye ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Cımbız, “Obezite, başta diyabet olmak üzere pek çok hastalığın altyapısını oluşturuyor. Son verilere göre Türkiye’de her 10 kişiden biri obezite hastalığına yakalanmış durumda. Bu hastalıkla mücadele edenler aşırı kilolarını verememekten şikayetçi. Zayıflamak için yoğun diyetten cerrahi operasyonlara kadar pek çok yöntem deneniyor. Geçmişi çok eskiye dayanan ve Anadolu’da ağrıları ve sızıları dindirmek için kullanılan kupa ya da şişe çekmek olarak bilinen yöntemi obeziteyle mücadele için kullanıyoruz.” dedi.
3 BİN YILDIR KULLANILAN YÖNTEM
Cımbız, kupa çekme yönteminin yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Bu yöntem aslında toplumumuzun içinde var olan geçmişten günümüze kullanılan bir yöntem. Biz onu günümüzde zayıflama için kullanıyoruz. Özellikle yağların eritilmesinde karın bölgesi ve diğer bölgelerdeki sarkmaların düzeltilmesi amacıyla uyguluyoruz.” şeklinde konuştu. Kupa çekme yönteminin önceden belirlenen yağ dokularının üzerlerine uygulanarak o bölgedeki yağ dokusunun eriyerek kan dolaşımına geçmesi ve sert dokuların gevşemesini sağlayarak zayıflamaya yardımcı olmasının hedeflendiğini aktaran Cımbız, şunları söyledi: “Ayda 8 seans uyguluyoruz. Bu yöntem sayesinde hastalarımız 2 ila 5 kilo arasında zayıflıyorlar, aynı zamanda sarkmaların da önüne geçilerek daha fit bir görüntüye kavuşuyorlar.”
Cımbız, “Kupa çekme yöntemiyle birlikte Kulaktaki refleks noktaların akupunktur yöntemiyle uyarılmasını sağlıyoruz. Bu tekniklerin en önemli özelliği vücuda ekstra herhangi bir kimyasal vermemesi. Vücuda hiçbir zararı yok. Ağır diyetlerin oluşturduğu aç kalmanın etkisiyle meydana gelen bağırsak problemlerini de oluşturmuyor. Biz kulaktaki akupunktur noktalarını uyararak açlığı kesiyoruz. Aynı zamanda beyne doyma hissi aktaran noktalar akupunktur yöntemiyle uyarılıyor. Zayıflama noktalarını uyararak kişinin daha erken doymasını ve acıkmayı geciktirmeyi sağlıyoruz.” şeklinde konuştu