• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Obezitenin sinsi dostu

Obezitenin sinsi dostu
Fazla kilo konusunda ne yediğiniz kadar, ne kadar yağ tükettiğiniz de önemli. İştahı artırmasına rağmen az doygunluk hissi yaratan yüksek yağlı besinler kişiye fark etmeden kilo aldırır.

Fazla kilo konusunda ne yediğiniz kadar, ne kadar yağ tükettiğiniz de önemli. İştahı artırmasına rağmen az doygunluk hissi yaratan yüksek yağlı besinler kişiye fark etmeden kilo aldırır.

Obezitenin en önemli nedenlerinden biri de diyetle aşırı yağ alımıdır. Yüksek yağlı besinler, bol lezzetli olmalarına rağmen az doygunluk hissi verir. Yüksek yağ demek, yüksek enerji dolayısıyla kilo artışı demek. Kişi doyduğunu anlamaması ise fark etmeden kilo almak demek. Yağın bir gramında 9 kalori var. Pek çok çalışmada, yüksek yağlı diyet alanların enerji alımlarının, düşük yağlı diyet tüketenlere göre daha fazla olduğu kaydedildi. Yüksek yağlı diyetler, obeziteye ve vücut yağ depolarında artışa neden oluyor. Diyeti kontrol altına almakla, yüksek yağlı, yüksek enerji sağlayan besinlerin obezite yapıcı etkilerini azaltmak mümkün. Bu konuda yapılan çalışmalar, besin alımının kontrol altına alınmasının, yüksek yağlı diyetlerin kilo aldırıcı etkisini engellediğini gösteriyor.

Beynin ‘doydun’ sinyalini kestiği an

Son yıllarda obezitenin toplum sağlığını tehdit etmesi hastalığın çözümü konusundaki yapılan araştırmaların artışına da yol açtı. ABD’deki Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kilo alma sürecinde, beyin yemeyi durdurma sinyallerini göndermeyebiliyor. Besin alımını düzenleyen kısa süreli ve uzun süreli sinyalleri içeren, hormonal veya metabolik sinyallerin gecikmesi, kilo almanın ayrılamaz bir bileşeni olabilir. Obezitedeki temel sorunun, basitçe enerji dengesizliği olduğu belirtilse de, bu kompleks düzenlemenin detaylarındaki gerçek, belirsizliğini koruyor. Eğer, düşük metabolik hız, vücut kompozisyonuyla ilişkiliyse, çevresel faktörler, obeziteyi tetikleyebilir. O zaman, şu andaki obeziteyle mücadele ve korunmada potansiyel çevresel faktörleri saptamak ve değiştirmek üzerine yoğunlaşmak gerekir.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim