• BIST 9952.63
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 14 °C

Obezitenin sınırları yeniden çiziliyor

Obezitenin sınırları yeniden çiziliyor
"Beslenme uzmanlarının anayasası" sayılan Vücut Kitle İndeksi'nin (VKİ) geçerliliği tartışılmaya başlandı.

Amerikan Geriatri Birliği'nin "Belli oranda kilo fazlası olanların daha uzun yaşadığı" araştırması, obezitenin tanımı ve sınırlarını yeniden tartışmaya açtı. İsviçre'nin en önemli gazetelerinden Le Temps'da yer alan makalede, ortalama 10 ile 19 kilo arasında fazlalığı olan kişilerin teknik olarak büyük bir riskle karşı karşıya olmadığı ve VKİ'nin artık sorgulanması gerektiği vurgulandı.

YENİ KRİTER: BEL ÇEVRESİ

Obezite hesaplamalarında en geçerli yöntem şu ana kadar Vücut Kitle İndeksi olarak kabul ediliyordu. Kişinin kilosunu boyunun karesine bölerek elde edilen bu değer 30'un üzerinde çıktığı zaman, "obezite" teşhisi konuluyor. Ancak kimi uzmanlara göre artık bu hpesaplama metodu, gerçeği görmek için tek başına yeterli değil... Nitekim tanınmış diyetisyen Taylan Kümeli de "Bel çevresi bizim için önemlidir. Bel çevresinin ölçüsü, kadınlarda 88, erkeklerde 94 santimi geçmemelidir. Yani tek başına vücut kitle indeksi yeterli olmuyor" diyerek bu yeni yaklaşıma destek veriyor. İşte iki karşıt görüşü savunan uzmanların yorumları:

'VKİ AĞIRLIĞINI YİTİRDİ' DİYENLER

'Her zaman doğru sonuç vermiyor'

Dr. Ayça Kaya: Vücut analizini yapabilmek için kullanılan VKİ her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Çünkü bu indeks, vücuttaki yağ dokusunu direkt göstermez. Kas yoğunluğu fazla olan kişilerde bu oran yüksek çıkar. Bazı zayıflama merkezlerinde hasta takipleri sadece VKİ hesaplanarak yapılıyor.

'HÂLÂ ÖNEMLİ' DİYENLER

'VKİ son derece güvenilir bir veri'

Prof. Dr. Metin Özata: Vücut Kitle İndeksi uzun yıllardır kullanılıyor, son derece güvenli sonuçlar veren bir değerlendirmedir. Yapılan tek bir araştırma ile bunları alt üst etmek doğru değil. Vücut Kitle İndeksi 27'nin üzerindeki kişiler obezdir ve metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalıklarına yakalanma riskleri çok çok fazladır. Bunu kanıtlayan yüzlerce veri var.

'Belin kalçaya oranı esas oldu'

Prof. Dr. Ziya Mocan: Obezite ölçümünde artık VKİ ağırlığını kaybetti ve belin kalçaya oranı ön plana geçti. Erkekte bel kalınlığının kalça ile aynı oranda olması kadınlarda ise bel ve kalça oranının 0.8 olması bekleniyor. Çünkü, karın yağlanması çok daha önemli. Kilolu durmayan ancak iç organları daha yağlı gizli obezler de var. Ve iç organlardaki yağlanma ancak tomografilerle görülebilir.

'İki kilo fazlalık bile risk oluşturur'

Ender Saraç: Vücut Kitle İndeksi önemlidir. 70 bin kişiyi zayıflatmış birisi olarak bu verinin sorgulanmasını doğru bulmuyorum. "10-19 kilo önemli değil" derken bu defa insanlar 30 kilo alacak. İki, üç kilo fazlalık bile kalp, tansiyon ve şeker hastalığı üzerinde risk oluşturabilir. Aynı biçimde dört kilo vermek bile tansiyonu düşürebilir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3281 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim