Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, obezitenin, tüm toplumu ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
İlhan, yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre, ülkedeki her 5 erkekten 1'inin, her 5 kadından 2'sinin obez olduğunu ifade etti.
Obezitenin, yüksek veya düşük gelir gruplarının sorunu olmadığını aktaran İlhan, şunları kaydetti:
"Konuyu tüm toplumu ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirmek gerekir. Obeziteye neden olan tek bir besin olmadığı gibi, bunu ortadan kaldıracak mucize bir besin de yok. Önemli olan her besinden ölçülü tüketmek ve oturarak harcadığımız zaman yerine mümkün olduğunca fiziksel olarak aktivite yapmaktır."
- "Yağdan zengin beslenen bir toplumuz"
İlhan, Türk toplumunun yağ açısından zengin yemekler tükettiğini vurguladı. Bu durumun, doyma hissi geç yakalandığından enerji dengesini negatif yönde bozduğunu belirten İlhan, şu bilgileri verdi:
"Fiziksel aktivitelerin artırılması kilo kontrolü üzerindeki en iyi sonuç veren uygulamadır. Uzun süreli diyetler ve başarısız her diyet programı, yeme bozukluğunun gelişimine yol açarak kilo alımına sebep oluyor. Bireyi tanımadan, beslenme alışkanlığını bilmeden ve uzman olmayan kişilerce gazetelerde, internette önerilen her gün ardı arkası kesilmeden çıkartılan kitaplarla yapılan diyetler koca bir hiçle sonuçlandığı gibi, verilen kiloları da geri aldırıyor."
İlhan, obezitenin oluşumunda, çevresel ve aileden öğrenilmiş alışkanlıklar ile psikolojik faktörlerin de etkili olduğuna dikkati çekti.
Çoğu insanın, canı sıkkın, üzgün, stresli ya da kızgınken kontrolsüz yeme davranışı gösterdiğini ifade eden İlhan, böyle dönemlerde kontrollü davranmak gerektiğini kaydetti.