ÖMER ÜRER - Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, obezite cerrahisinde seçici olunması gerektiğini belirterek, vücut kitle indeksi belli bir değerin üzerinde bulunanların bıçak altında altına yatmasının uygun olduğunu bildirdi.
Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezite cerrahisine başvurulurken hastanın kilosunun dikkate alınmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Cerrahi müdahalelerin belirli komplikasyon ve riskler içerdiğini vurgulayan Pehlivan, "Operasyon geçirecek hastamız, merkez ve operasyonu yapacak doktorun geçmişine bakmalıdır. Yapılan bu ameliyatların riski binde üç ile yüzde üç arasındadır. Cinsiyet, yaş, kilo, beden kitle endeksi ve diğer hastalık verileri etkili. Yani bir safra kesesi ameliyatında bu risk aynı oranda. Risk yok diyemeyiz çünkü hep var. Bu alana yeni başlayacak cerrah arkadaşlarımıza, gerekli eğitim ve alt yapıyı sağlayarak alanda yürümelerini tavsiye ve rica ediyoruz." diye konuştu.
Beden kitle endeksi 30'un altında olan hastaların ameliyata alınmasının önerilmediğini bildiren Pehlivan, şu bilgileri aktardı:
"Metabolik ve obezite cerrahisi uygulanması konusunda seçici davranmak gerekiyor. Hasta bazlı, uygun bir seçenek ile tedavi yapılmalıdır. Obezitede cerrahi müdahale yapabilmek için belli oranlar var. Vücut kitle endeksi 40 ve üzeri hastalarımız obez, 35 olanlar hastalığa adım atmış, ilerleme aşamasında olanlardır. Bu tip hastalarımızda cerrahi müdahale yapılabilir fakat vücut kitle endeksi 30, yani kilolu sınıfına girmiş bir hastaya cerrahi müdahale yapılmamalıdır."
- "Yeni hayat biraz fedakarlık ve çaba istiyor"
Tedavi sürecinde optimal bir sonuç elde etmek için ameliyat sonrası "Yaşam koçu" görevinin de üstlenilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, hastaların, ameliyat sonrasına "Yeni hayat" ismini verdiklerini anımsattı.
Pehlivan, ameliyat sonrasının yeni bir başlangıç anlamına geldiğini dile getirerek, şu önerilerde bulundu:
"Ama yeni hayat biraz fedakarlık ve çaba istiyor. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken konulardan birinin uyku olduğunu söylüyoruz. Günlük en az 7 saat gece uykusunu herkese tavsiye ediyoruz. Elimizde 7 saatten az uyuyanların morbid obez olmaları ihtimalinin yüksek olduğu konusunda bilgiler var. Özellikle sıvı alımını çok önemsiyoruz. Sağlıklı yetişkin bir erkeğin günde en az 2, bayanın da 1,5 litre su tüketmesi gerekir. Obezite hastalarımız için ameliyat sonrası dönemde hayat tarzı ve yeme alışkanlığında değişikliğe ihtiyaç var. Herkesin, adını koyduğu bir sporu olması lazım. Günlük 30 dakikanın altında aktivite yapanlarla bunun üstüne çıkanlar arasında hem hayat kalitesi, hem de yaşam süresi açısından fark olduğunu görüyoruz."